Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Horia desiatky kilometrov porastu, evakuovali stovky ľudí

S ohňom bojuje viac ako 800 hasičov
S ohňom bojuje viac ako 800 hasičov

PHOENIX - Požiar v strednej Arizone sa oproti pondelku rozšíril na dvojnásobnú plochu a spálil už vyše 40 kilometrov štvorcových porastu. Plamene sa približujú k mestu Flagstaff, kde úrady kvôli ohňu evakuovali stovky ľudí. Do boja s ohňom sa zapojilo vyše 800 hasičov, zatiaľ sa im ale nedarí dostať oheň pod kontrolu. Informovali o tom dnes americké médiá.

Požiar zúri od nedeľného popoludnia a podľa hasičov ho zrejme spôsobil zle uhasený oheň v lese. K rýchlemu rozšíreniu plameňov prispelo nezvyčajne suché počasie spojené so silným vetrom. Podľa meteorológov by sa vietor mal utíšiť počas dneška. Vo štvrtok by potom oblasť mohol zasiahnuť dážď, ktorý by uľahčil likvidáciu plameňov.

Oheň sa dostal do vzdialenosti 500 metrov od okraja mesta Flagstaff. Úrady vyzvali obyvateľov ohrozenej oblasti k odchodu do núdzových prístreškov, výzvu poslúchlo takmer 1000 ľudí.

Stovky ďalších chcú ale v domoch zostať do poslednej chvíle. "Odídeme odtiaľto, až sa oheň prehupne cez hrebeň," povedal novinám The Arizona Republic jeden z obyvateľov Flagstaffu, ktorý doma zostáva aj s dvoma malými deťmi.

Plamene sa priblížili aj k medzinárodnej diaľnici, ktorá spája Mexiko s Kanadou. Časť diaľnice už v pondelok kvôli hustému dymu uzavreli. Hasiči sa teraz obávajú, že oheň by mohol diaľnicu preskočiť a ďalej sa šíriť na jej druhej strane.

Kvôli extrémnemu suchu panuje v Arizone vysoký stupeň výstrahy pred požiarmi. Požiar pri meste Flagstaff je od začiatku júna už tretí, ktorému tento americký štát čelí. Prvý z nich spálil asi 12 kilometrov štvorcových porastu, druhý, ktorý sa podarilo uhasiť v pondelok, asi 120 hektárov. Kvôli najmenšiemu požiaru už zadržali jedného muža, ktorý podľa vyšetrovateľov opustil v lese tlejúce uhlíky z ohňa, ktorý sám roztvoril.

Ľudská nedbanlivosť patrí podľa amerických hasičov medzi časté príčiny veľkých lesných požiarov. Množstvo ďalších ohňov spôsobí úder blesku.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu