Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obec sa po vymedzení hraníc ocitla v zemi nikoho

ilustračné foto
ilustračné foto

ASTANA - V bezvýchodiskovej situácii sa ocitli obyvatelia zabudnutej obce Arnasaj na juhu Kazachstanu, ktorých príbytky sa vinou ministerských úradníkov zo dňa na deň ocitli v krajine nikoho.

Pri vymedzovaní hraníc so susedným Uzbekistanom narysovali vládni geografi z troch strán obce štátnu hranicu a nedošlo im, že štvrtú stranu tvorí breh obrej vodnej nádrže Šardara. Obec prakticky stratila kontakt s územím Kazachstanu.

Vymedzenie štátnych hraníc je v súčasnosti v Strednej Ázii častým javom, pretože hranice z čias bývalého Sovietskeho zväzu veľakrát nie sú presne vymedzené. Skôr boli vnútroštátne, a teda voľne priepustné, občas navyše vedú neobývanou oblasťou púští, stepí a tajgy. Presné vedenie hranice je tak dnes aktuálna otázka nielen v Strednej Ázii, ale napríklad aj medzi Ukrajinou a Ruskom, Ruskom a Bieloruskom alebo Ukrajinou a Moldavskom.

Obyvatelia obce Arnasaj ale nemali šťastie. Podľa ruskej tlače si zrejme úradníci pri vymedzovaní hraničnej línie nevšimli, že medzi hranicou a vodnou nádržou sú ľudské obydlia. Do Uzbekistanu, ktorý teraz obec obklopuje z troch strán, je cesta náročná, pretože na hraniciach vyrástli kontrolné stanovištia a uzbeckí pohraničníci robia ľuďom problémy.

V Arnasaji žije 650 ľudí. Podľa agentúry Interfax sú v obci zásoby potravín na dva dni a ľudia pijú vodu z priehrady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu