Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Poľsko bude pedofilných násilníkov kastrovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Sexuálnych deviantov, ktorí znásilnia dieťa mladšie ako 15 rokov alebo sa dopustia incestu, budú súdy v Poľsku posielať na povinné liečenie. Počas tohto liečebného postupu, nazývaného "chemická kastrácia", im budú podávané lieky znižujúce libido. Dnes nadobudli platnosť zmeny v trestnom zákonníku.

Násilníci na liečbu nastúpia potom, čo si "odsedia" trest vo väzení. Môžu na ňu len dochádzať, ale súd ich môže poslať aj na uzavreté oddelenie. Lieky budú brať tak dlho, kým lekár nedôjde k záveru, že sa znížilo riziko návratu k trestnej činnosti. Podľa sexuológov to môže trvať až päť rokov, v niektorých prípadoch dokonca do konca života. Ak sa pedofil bude liečbe vyhýbať, hrozí mu návrat za mreže.

"Chemickú kastráciu" nebudú podstupovať tí odsúdení, ktorých by ohrozovala na zdraví alebo na živote. "Muža sa nedá pripraviť o plodnosť, inak by so zákonom nesúhlasil žiadny ústavný súd," pripomenul dnes v denníku Dziennik-Gazeta Prawna odborník na trestné právo Marian Filar z Univerzity Mikuláša Kopernika v Toruni.

V Poľsku sa o tomto spôsobe trestaní násilníkov začalo hovoriť v súvislosti s prípadom muža, ktorý po roky väznil a znásilňoval vlastnú dcéru. Splodil s ňou dve deti.

Novela, ktorá oddnes nadobudla účinnosť, tiež predlžuje tresty za znásilnenie dieťaťa alebo incest. Tri roky väzenia hrozí pedofilom, ktorí sa na internete snažia kontaktovať s deťmi s úmyslom stretnúť sa s nimi a lákať ich k sexuálnym hrám. Na päť rokov bude môcť súd poslať za mreže toho, kto zverejní na internete "nahé fotky" inej osoby bez toho, aby mal by k tomu jej súhlas.

Gazeta Wyborcza v tejto súvislosti pripomína prípad z roku 2008, kedy mladú ženu jej priateľ tajne nafilmoval na skrytú kameru, keď sa spolu milovali. Potom, čo ho opustila, rozosielal video jej príbuzným a kamarátom. Advokát dievčaťa zistil, že nejde o trestný čin, pretože zákon v tejto situácii chránil len deti mladšie ako 15 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu