Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Neprávom strávil vo väzení 19 rokov, dostane 10 miliónov

Barry Gibbs
Barry Gibbs

NEW YORK - Mesto New York zaplatí 9,9 milióna dolárov ako odškodné nevinnému mužovi, ktorý kvôli falošnému obvineniu strávil 19 rokov vo väzení. Je to najvyššia suma, akú kedy New York zaplatil jednotlivcovi ako odškodné v rámci občianskoprávnych žalôb, uviedla dnes agentúra AP.

Teraz šesťdesiatjedenročného Barryho Gibbsa obvinil koncom 80. rokov policajt Louis Eppolito z uškrtenia ženy. Gibbsa odsúdili na 20 rokov väzenia.

V roku 2006 ale Eppolita zatkli, keď sa ukázalo, že spolupracoval s jedným mestským gangom a pomáhal mu likvidovať konkurenciu. Muž, ktorý kedysi Gibbsa usvedčil, neskôr priznal, že ho Eppolito donútil k falošnému svedectvu. Podľa vyšetrovateľov sa policajt zrejme snažil zakryť skutočného vraha, ktorým asi bol niekto zo spriazneného gangu.

Gibbs po dohode s mestom na výške odškodného vyhlásil, že peniaze využije k nákupu liekov a zaplatenie školného pre svoje vnúčatá. "Zobrali mi slobodu a teraz ju mám späť," povedal. "Budem si teraz užívať každý deň, ako by to mal byť môj posledný," dodal.

Zatiaľ rekordná suma vyplatená New Yorkom ako odškodné bola osem miliónov dolárov (169 miliónov korún). Mesto ich zaplatilo mužovi, ktorý ochrnul po tom, čo ho v roku 1999 postrelil policajt.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu