Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pred haváriou Tu-154 bol v kokpite šéf letectva

Špekulácie o príčine havárie neutíchajú
Špekulácie o príčine havárie neutíchajú

VARŠAVA - Do posledného okamihu pred haváriou poľského prezidentského špeciálu Tu-154, ktorý sa zrútil pri ruskom Smolensku, bol v kabíne pilotov veliteľ poľských vzdušných síl Andrzej Blasik. V pondelok večer to v televízii TVN24 povedal šéf štátnej komisie pre vyšetrovanie leteckých nehôd Edmund Klich. Neutíchajú tak špekulácie, že piloti lietadla boli pod tlakom.

Blasik prišiel do kokpitu niekoľko minút pred katastrofou, pri ktorej okrem prezidenta zahynulo 95 ľudí, a zostal v nej do samého konca.

Klich počul zápisy z čiernych skriniek registrujúcich priebeh letu. Pripustil, že nie je úplne bežné, aby veliteľ vzdušných síl chodil do pilotnej kabíny. Nechcel ale hodnotiť, či Blasik na pilotov vyvíjal nátlak. "Mám materiály, vďaka ktorým bude možné porovnať ich psychický stav na začiatku a na konci letu," povedal Klich.

Posádka si vraj bola vedomá toho, že lietadlo nebezpečne klesá. Avšak len dve až tri sekundy pred katastrofou bolo pilotom jasné, ako ich let skončí. "Sú tam slová vyrieknuté vo veľkom strese," opísal Klich, čo počul zo záznamu z čiernej skrinky. Pred Blasikom do pilotnej kabíny vstúpil ešte iný človek, o koho išlo, ale nie je zatiaľ jasné.

Poľská delegácia na čele s prezidentom Kaczyńským 10. apríla do Smolenska letela na spomienkovú akciu k 70. výročiu katyňského masakru, pri ktorom tajná sovietska polícia NKVD zavraždila tisícky poľských dôstojníkov. Prezidentský špeciál v Smolensku pristával aj napriek tomu, že nad tamojším letiskom ležala hustá hmla a pred zlým počasím posádku varovali dispečeri z kontrolnej veže aj piloti iného poľského lietadla, ktoré tam dorazilo už predtým.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu