Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Morave kalamitný stav, bez prúdu je 1200 domácností

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OSTRAVA - V celom Moravskosliezskom kraji a okolí mesta Vsetín naďalej trvá kalamitný stav, ktorý vyhlásili energetici v pondelok. Bez elektriny je v regióne asi 1200 domácností, čo je o tisícku menej ako v utorok večer. Všetky poruchy na vysokom napätí sa už podarilo odstrániť, naďalej trvajú poruchy na nízkom napätí. Informovala o tom regionálna hovorkyňa ČEZ Alice Lutišanová.

„K dnešnému ránu sa situácia stabilizovala," povedala hovorkyňa. Počas noci energetici odstránili zostávajúcich šesť porúch na vysokom napätí, ktoré spôsobil pondelňajší silný vietor a dážď predovšetkým v okresoch Bruntál, Bohumín, Frýdek-Místek a Přerov. Kvôli zatopeniu je stále vypnutých 16 distribučných staníc vysokého aj nízkeho napätia, je to o osem menej ako v utorok večer. "Na požiadanie obce sú naďalej odpojené napríklad zaplavené Troubky," dodala.

Stovky domácností v okrese Přerov sú naďalej kvôli rozvodnenej Bečve bez elektriny. Dodávky elektriny by mali obnoviť v stredu podvečer. Záleží však na tom, ako rýchlo voda v zaplavených lokalitách opadne, povedala regionálna hovorkyňa ČEZ Alice Lutišanová. Obyvatelia Přerova, ktorí sú napojení na miestnu tepláreň, sa navyše musia zaobísť bez dodávok tepla a teplej vody.

Energetici museli Přerovskom okrese kvôli zvýšenej hladine vody vypnúť z bezpečnostných dôvodov niekoľko distribučných trafostaníc. Vypnuté sú trafostanice v Hraniciach, Přerove, Lipníku nad Bečvou či Kojetíne. "Predpokladaný čas obnovenia dodávok je stanovený na dnešných 18:00. Zaručiť ho však nemožno, pretože nevieme, ako rýchlo voda v týchto lokalitách klesne," uviedla hovorkyňa.

Bez elektriny sú aj domy v zaplavených Troubkách. Obyvatelia obce si budú podľa hovorkyne musieť na obnovenie dodávok niekoľko dní počkať. "V Troubkách nejde len o to, kedy voda opadne. Znovu zapojenie nie je možné, ak je murivo domov mokré a v domoch sú nánosy bahna," povedala hovorkyňa.

Kvôli rozvodnenej Bečve je od pondelňajšieho večera mimo prevádzky tepláreň Přerov, ktorá zásobuje asi 40 tisíc obyvateľov mesta. V areáli teplárne už síce voda nie je, obnoveniu dodávok tepla a teplej vody zo záložného zdroja však bránia zaplavené parovodné rozvody. Podľa hovorcu spoločnosti Dalkia ČR Milana Wagnera tepláreň bude môcť obnoviť dodávky najskôr koncom tohto týždňa.

Kvôli rozvodnenej Bečve vyhlásil v pondelok večer hajtman Olomouckého kraja Martin Tesařík stav nebezpečenstva v okresoch Hranice a Přerov. Opatrenie by malo platiť do piatkových 12:00. Hladina Bečvy v Hraniciach aj Přerove naďalej klesá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu