Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kazachstanský prezident Nazarbajev chce doživotnú imunitu

Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev (Zdroj: SITA)

ASTANA - Prezident stredoázijskej republiky Kazachstan, 69-ročný Nursultan Nazarbajev, si chce špeciálnym zákonom zabezpečiť doživotnú imunitu, ktorá by ho ochránila pred trestným stíhaním.

Návrh zákona už predložili do parlamentu v Astane a po jeho prijatí bude nedotknuteľný taktiež majetok prezidenta, ktorý vládne krajine od sovietskych čias. Nazarbajevovi by mali zároveň udeliť titul Vodca národa. Uviedol to vo štvrtok ruský denník Kommersant.

Zákonom chcú Nazarbajevovi prívrženci zabrániť, aby ho raz postihol podobný osud ako zvrhnutého kirgizského prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, ktorý po krvavom povstaní v Kirgizsku v apríli ušiel do Bieloruska. Bakijeva obvinili z vraždy a zhabali mu majetok.

Kazašský parlament od nástupu Nazarbajeva k moci v roku 1990 viackrát menil ústavu v jeho prospech. Okrem iného poslanci zrušili zákon, na základe ktorého sa mohol prezident uchádzať o znovuzvolenie iba raz.

Začiatkom roka prevzal Kazachstan ako prvá spomedzi bývalých republík Sovietskeho zväzu predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Ľudskoprávne organizácie však obviňujú Kazachstan z nedodržiavania demokratických pravidiel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu