Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jiří zneužíval a vydieral 11-ročnú príbuznú, dostal 10 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Jiří Homola, ktorý dlhodobo pohlavne zneužíval a vydieral svoju neplnoletú príbuznú, strávi desať rokov vo väzení. Dnes o tom rozhodol pražský vrchný súd, ktorý zamietol odvolanie Homolu proti marcovému rozsudku Krajského súdu v Hradci Králové. Rovnako naložil aj s odvolaním, ktoré v prospech Homolu podali jeho manželka, dcéra a sestra.

Trest za pohlavné zneužívanie, súlož medzi príbuznými a vydieranie si muž odpyká v druhom najprísnejšom typu väzenia. Homola začal svoju neplnoletú príbuznú zneužívať na jeseň roku 1999, teda v čase, keď mala 11 rokov. Pod zámienkou liečby obličiek jej podával prášky, po ktorých nad sebou strácala kontrolu. Neskôr, keď si dospievajúce dievča našlo priateľa, jej posielal listy a textové správy, v ktorých sa jej vyhrážal, že ak všetko oznámi na polícii, mohlo by sa niečo stať jej dvom mladším súrodencom. Písal jej, že ju v budúcnosti nikto nebude chcieť, že jej oznámenie bude hanba pre rodinu a že tým ublíži svojej matke. Hrozil jej tiež, že vyjde najavo, že dievčina mala niečo spoločné so smrťou jej spolužiaka.

Snažil sa ju rozoštvat s priateľom, a dokonca nainštaloval aj zariadenie, ktorým príbuznú odpočúval. U dievčaťa sa rozvinula posttraumatická stresová porucha, ktorá trvá dodnes. Potom, čo svoje pravidelné zneužívanie po takmer desiatich rokoch ohlásila, sa od nej navyše odvrátila celá rodina.

Dievča svoje dlhoročné mlčanie zdôvodnila strachom o rodinných príslušníkov. Prehovoriť sa vraj nakoniec rozhodla preto, že už nechcela klamať svojmu priateľovi. Súdni znalci označili jej výpoveď za vierohodnú. Homola podľa nich síce netrpí žiadnou sexuálnou úchylkou, ide vraj ale o narušenú, výrazne manipulatívnu osobnosť.

Homola sa ku zneužívaniu nikdy nepriznal, podľa neho sa proti nemu spikli ako príbuzná s jej priateľom, tak aj polícia a súdy. Jeho tvrdenie dnes pri odvolacom pojednávaní podporila manželka, ktorá vyhlásila, že sa v čase údajného zneužívania liečila s pohlavnou chorobou, ktorou ju nakazil manžel, a že ak by teda bolo obvinenie pravdivé, musel by chorobu preniesť aj na neplnoletú príbuznú, čo sa nestalo. Homolova sestra zase prišla s teóriou, že dievča chcelo svojim umelým obvineniam donútiť otca, aby predal rodinný domček, a získať tak peniaze.

Homolov obhajca potom poukazoval na to, že jeho klient má na intímnych partiách tak výraznú jazvu, že by si ju zneužívaná dievčina musela všimnúť - dievča však na súde žiadne podobné znaky nepopisuje. Zdôvodnila to tým, že pri zneužívaní mala vždy zatvorené oči.

Odvolací senát rokoval prípad už druhýkrát, pôvodný rozsudok totiž vlani v septembri zrušil a vec vrátil do Hradca Králové na doplnenie dokazovania. Tentoraz už rozsudok potvrdil. "Obhajoba založená na tom, že sa proti obžalovanému všetci spikli, pôsobí úplne nedôveryhodne až absurdne," uviedol predseda senátu Jindřich Fastner. Aj vzhľadom k tomu, že Homola príbuznú zneužíval približne desať rokov, sudca označil desaťročný trest za úplne primeraný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu