Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Belgicku sa kvôli burkám vyhrážajú na internete

Anonym sa vo videu vyhráža Belgicku i iným európskym krajinám
Anonym sa vo videu vyhráža Belgicku i iným európskym krajinám

BRUSEL - Na internete sa objavilo amatérske video, v ktorom autori hrozia Belgicku i ďalším európskym krajinám kvôli zvažovaným zákazom tradičných odevov moslimských žien, ktoré im zahaľujú tvár, ako sú burky a nikáby. "Varovanie belgickej vláde a všetkým európskym krajinám," hlása hneď prvý z titulkov približne trojminútového klipu, ktorý sa objavil na serveri YouTube.

Video je poskladané z fotografií, na ktorých sú vyobrazené zahalené ženy so samopalmi v rukách alebo rôzni moslimskí radikáli. Do toho sa objavujú písané varovania, ktoré hrozia odplatou v prípade, že tradičné odevy moslimských žien zakážu. Krajiny, ktoré k opatreniam na obmedzenie možnosti nosiť tieto odevy pristúpia, sa vraj vystavujú "zložitej situácii". Tú však video bližšie nespresňuje, teda okrem spomínaných snímok radikálov.

Belgické úrady záznam zatiaľ analyzujú. Miestna tlač ale podotýka, že na portáloch, na ktorých sa objavujú vážne hrozby moslimských radikálov, zatiaľ k Belgicku a jej novej pripravovanej legislatíve nič nie je.

V Belgicku koncom apríla dolná komora parlamentu schválila zákon zakazujúci nosiť odevy úplne zakrývajúce postavu, a to nielen vo verejných budovách, ale aj bežne na ulici. Vzťahuje sa to práve na burky (odev zakrývajúci tvár) alebo nikáby (na rozdiel od burek nezahaľujú oči). Normu musí ešte prijať horná komora a senát, pričom sa predpokladá, že tak urobí.

Dánska vláda tento rok v januári vyzvala k plnému využívaniu existujúcich zákonov, ktoré umožňujú školám a verejným i súkromným zamestnávateľom požadovať, aby študenti, učitelia a ostatní zamestnanci nemali zahalenú tvár.

V Taliansku zase pred niekoľkými dňami prvýkrát odsúdili k pokute 500 eur moslimku za to, že na sebe mala burku, čím porušila nariadenie starostu mesta Novara v Piemonte na severe krajiny.

Vo Francúzsku zase pred niekoľkými rokmi schválili zákon, ktorý zakázal okázalé nosenie náboženských symbolov vo verejných školách, ako jarmulky alebo veľké kríže. Paríž navyše chystá podobné opatrenia, aké  teraz schvaľujú vo spomínanom Belgicku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu