Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Odvrátili teroristický útok v centre New Yorku!

Vyľudnené Times Square Zobraziť galériu (4)
Vyľudnené Times Square

NEW YORK - Starosta New Yorku Michael Bloomberg dnes pred novinármi potvrdil, že v podozrivom aute zaparkovanom neďaleko najnavštevovanejšieho námestia Times Square bolo nastražené výbušné zariadenie. Americké mesto podľa neho vďaka pozornosti obyvateľov a polície zrejme uniklo veľkej tragédií.

Postup newyorskej polície ocenil aj prezident Barack Obama; guvernér štátu New York David Paterson označil udalosť za "teroristický čin".

"Máme veľké šťastie. Vďaka ostražitosti Newyorčanov a profesionalite policajtov sme unikli pravdepodobne smrteľnej udalosti," uviedol Bloomberg niekoľko hodín po nahlásení podozrivého vozidla priamo na evakuovanej Times Square. "Nepochybne to mohlo vybuchnúť a vyvolať dosť veľký oheň a mohlo to mať poriadny výbušný vplyv," uviedol starosta. Napriek tomu ale zaistenú nálož označil za veľmi amatérskou.

V športovom Nissane zaparkovanom na 45. ulici v rušnej časti Manhattanu, ktorá je vyhľadávaným cieľom turistov a návštevníkov broadwayských muzikálov, boli výbušné látky, benzín, propán, obhorené drôty a tiež spínač. Podľa Bloomberg stál automobil pred budovou Bank of America. Kto ho tam zanechal a prečo, zatiaľ polícia nevie, uviedol starosta.

Dodal, že na podozrivé auto, z ktorého sa dymilo, upozornil jazdného policajta Wayna Rattigan predavač tričiek, ktorý je veteránom vietnamskej vojny. Rattigan potom na mieste zacítil i strelný prach. Polícia potom v sobotu približne v 18:30 miestneho času (v nedeľu 00:30 SELČ) evakuovala niekoľko blokov v okolí a dočasne bolo uzavreté aj niekoľko liniek metra.

Do vyprázdnených ulíc boli nasadení silní ozbrojení policajti, spolu s nimi sú na mieste aj agenti americkej federálnej polície FBI. Paul Bresson z FBI povedal, že záležitosť považuje za vážnu. Pyrotechnici neskôr auto zabezpečili a postarali sa o to, aby jeho obsah už nikoho neohrozoval.

Auto bolo ráno miestneho času odtiahnuté a po piatej hodine (11. hodine SELČ) bola prevádzka v uliciach okolo Times Square obnovený. Evakuácia trvala desať hodín. Pyrotechnici na mieste z auta vybrali tri propanbutanové bomby a dva kanistre s benzínom. V aute bola aj kovová schránka, ktorá bola zrejme nábojnicou a bude odpálená na bezpečnom mieste.

Polícia sa teraz snaží získať ďalšie kamerové zábery osoby alebo osôb, ktoré auto na miesto doviezli. Zatiaľ má jeden, na ktorom je vidieť nissan idúci západne od 45. ulice.

Podľa šéfa newyorskej polície Raymonda Kellyho boli v aute tri nádoby s propánom, takmer 40 litrov benzínu v dvoch nádržiach a ohňostroje. Vo vozidle sa tiež našla zbraň s upilovaným číslom. Policajti zatiaľ nemajú k dispozícii zábery z kamier, na ktorých by bol zachytený človek, ktorý autom prišiel a zaparkoval ho. Podľa Bloomberg je ale v oblasti veľa bezpečnostných kamier, ako policajných, tak firemných. Nejakú dobu však bude trvať, než policajti zábery z nich získajú a vyhodnotia.

Nálož bola vo vozidle Nissan Pathfinder, ktorého evidenčná značka sa nezhoduje s registračným číslom. Policajné manévre sledovali davy ľudí a dianie na mieste si ľudia fotografovali a natáčali. Okrem iného išlo o turistov, ktorí nemohli do svojich hotelov či divákov z priľahlých divadiel. Podľa denníka The Wall Stret Journal sa prišla policajtov opýtať, čo sa deje, aj hollywoodska herečka Lucy Liu, ktorá vystupovala v jednom z broadwayských predstavení. Na inom vraj v hľadisku sedela známa moderátorka Oprah Winfreyovej.

New York sa terčom teroristického útoku alebo pokus o neho nestal prvýkrát. Pri najviac tragickom z nich tu 11. septembra 2001 po náraze dvoch lietadiel do veží Svetového obchodného centra v jeho troskách zomrelo takmer 3000 ľudí. V nedávnej dobe teroristi plánovali útok na newyorské metro, polícia ich ale zadržala.

"Teroristi po celom svete, ktorí si pripadajú ohrození slobodami v tejto krajine a chcú nám tieto slobody zobrať, sa vždy zameriavajú na symbol týchto slobôd," uviedol dnes Bloomberg. Dodal, že sa často hovorí, že keď je zadržaný terorista, má vo vrecku mapu New Yorku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu