Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Učitelia si e-mailom posielali vtipy o Rómoch

ilustračné foto
ilustračné foto

OLOMOUC - Učitelia základnej školy v Olomouci, ktorá sa zaoberá integráciou rómskych detí, sa bavili vtipmi o Rómoch. Zo školskej elektronickej adresy pred rokom odišiel do súkromných schránok pedagógov e-mail s textom fiktívneho listu, ktorý si robil žarty z rómskej rodiny.

Podobný prípad sa v škole stal aj o rok skôr. Školskou poštou sa preto teraz zaoberá polícia. Informuje o tom stredomoravská príloha Mladej fronty Dnes.

Na prípad podľa denníka políciu upozornil jeden z pedagógov, ktorý e-mail tiež dostal a vedel, že v škole dostane výpoveď. Oba e-maily odišli z adresy, ku ktorej má prístup riaditeľ a jeho dvaja zástupcovia. "Mne osobne tento e-mail nebol doručený, dozvedel som sa to, až keď sa táto záležitosť otvorila," povedal denníku riaditeľ školy Jan Handl. Vtipy podľa neho mohli odísť z počítača jeho zástupcu pre prvý stupeň Pavla Pálu. Ten sa k záležitosti do skončenia policajného vyšetrovania vyjadrovať nechcel.

Jeden z e-mailov okrem iného obsahoval text: "Sused minulý týždeň spadol do suda s hruškovicou. Skúšali ho vytiahnuť, ale hrdinsky je premohol a utopil sa. V krematóriu horel tri dni." Dopĺňal ho fiktívny list rómskej matky synovi do väzenia plný pravopisných chýb. Druhý, starší e-mail, obsahoval obrázok napodobeniny lunárneho vozidla postaveného na tehlách namiesto kolies, zrejme prevzatý z internetu, a doplnený textom: „Prítomnosť Rómov na Mesiaci potvrdená !!!“.

Podľa vedenia mesta, ktoré školu zriaďuje, je celá záležitosť neospravedlniteľná. "Riaditeľ školy bol dôrazne upozornený, aby vykonal také opatrenia, aby sa podobná situácia už neopakovala," povedal MfD primátor Martin Novotný. Hovorkyňa olomouckej polície Maria Štrbáková denníku povedala, že záležitosť bola postúpená špecialistom na pravicový extrémizmus. "Trestné konanie sme zatiaľ nezačali," uviedla hovorkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu