Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dievča prežilo smrteľné popŕhlenie medúzou

Nohy Rachael Shradlow pokrývajú jazvy Zobraziť galériu (2)
Nohy Rachael Shradlow pokrývajú jazvy

QUEENSLAND - Desaťročná Rachael Shardlow z mesta Gladstone v austrálskom štáte Queensland je pravdepodobne jediným človekom, ktorý prežil masívne popŕhlenie štvorhrankou, pŕhlivcom príbuzným medúze. Oznámili to vedci z James Cook University.

Rachael Shardlow sa 19. decembra minulého roka kúpala spoločne so svojím 13-ročným bratom v rieke Calliope, keď sa jej okolo nôh obmotali ramená štvorhranky. Pŕhlivce z tejto triedy sú známe predovšetkým tým, že telá niektorých druhov obsahujú vôbec najtoxickejší jed spomedzi všetkých živočíchov. Po popŕhlení utrpí väčšina obetí šok, v dôsledku ktorého sa buď utopia alebo zomrú na srdcový infarkt. Jed, na ktorý neexistuje protilátka, pôsobí na srdce, nervový systém a pokožku a spôsobuje bolesť vo svaloch, zvracanie a rapídne zvýšenie krvného tlaku.

Rachael ešte pred upadnutím do bezvedomia povedala bratovi, že nevidí a nemôže dýchať. V nemocnici strávila šesť nasledujúcich týždňov a v dôsledku popŕhlenia jej zostali na nohách jazvy a taktiež trpí občasnými výpadkami krátkodobej pamäti.

"V odbornej literatúre sme nenašli ani jeden záznam o tom, že by doteraz niekto prežil také rozsiahle popŕhlenie štvorhrankou. Keď som prvý raz videl fotky nôh toho dievčaťa, tak som si pomyslel, že to dieťa nemalo byť už medzi živými. Väčšinou vidím ľudí s takými rozsiahlymi popŕhleniami až v márnici," uviedol profesor Jamie Seymour z James Cook University, ktorý dodal, že tento prípad predstavuje veľmi vzácny zdroj informácií o dôsledkoch popŕhlenia štvorhrankou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu