Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Klaus kritizuje neúčasť Bruselu: Len vznešené frázy

Václav Klaus s manželkou Líviou na pohrebe Kaczyńských
Václav Klaus s manželkou Líviou na pohrebe Kaczyńských (Zdroj: SITA)

VARŠAVA/KRAKOV – Český prezident Václav Klaus tvrdo kritizoval neúčasť európskych politických špičiek na pohrebe poľského prezidentského páru. Ich neprítomnosť označil za neospravedlniteľnú.

"Ja by som rozumel tomu, že nepríde kanadský premiér alebo austrálsky generálny guvernér ..., ale že neprídu niektorí Európania, že nepríde nikto z Bruselu, to sa mi zdá neospravedlniteľné," povedal Českému rozhlasu Václav Klaus. Dokazuje to podľa neho, že všetky vznešené frázy o európskej jednote sú skutočne len frázy.

Svoju účasť na pohrebe poľského prezidenta odvolal predseda Európskej komisie José Barroso a prezident EÚ Herman Van Rompuy. Na bohoslužbe bol naopak predseda Európskeho parlamentu, Poliak Jerzy Buzek. Česko zastupoval prezident Klaus s manželkou Liviou, premiér Jan Fischer a pražský arcibiskup Dominik Duka, cestovali vlakom a autom.

Desiatky delegácií zo zahraničia ale do Krakova nedorazili, oblak sopečného prachu znemožnil cestu prezidentom USA a Francúzska Barackovi Obamovi a Nicolasovi Sarkozymu a taktiež nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Smútočný obrad v rôznych častiach Krakova sledovalo asi 150.000 ľudí z celého Poľska, na bezpečnosť a poriadok dozeralo asi päť tisíc mužov zákona. Podľa polície v meste panovala pokojná atmosféra. Niekoľko desiatok ľudí ale museli ošetriť zdravotníci.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu