Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Vysťahujú 5 miliónov ľudí kvôli zemetraseniu?

Mahmúd Ahmadínedžád
Mahmúd Ahmadínedžád (Zdroj: ČTK)

TEHERÁN - Iránska vláda chce povzbudiť päť miliónov obyvateľov Teheránu, aby postupne opustili hlavné mesto a pomohli znížiť dopad prípadného zemetrasenia. Informoval o tom prezident Mahmúd Ahmadínedžád v rozhovore pre agentúru Mehr.

"Nemôžeme nariadiť ľuďom, aby opustili mesto, ale je potrebné prijať opatrenia. Napríklad môžeme dať štvorpercentnú pôžičku a pozemky ľuďom, ktorí odídu z Teheránu. Teherán musí opustiť najmenej päť miliónov ľudí, aby vláda mohla zvládnuť dôsledky prípadného zemetrasenia," povedal Ahmadínedžád.

Teheránska aglomerácia, ktorá má so satelitmi takmer 14 miliónov obyvateľov, leží na niekoľkých seizmických zlomoch a všetci experti tvrdia, že prípadné veľké zemetrasenie by mohlo mať za následok státisíce obetí. "Nemôžeme predvídať, kedy zemetrasenie nastane. Ale ak sa tak stane, ako budeme môcť riešiť problémy 13,8 milióna ľudí, ktorí bývajú v oblasti Teheránu?" spýtal sa Ahmadinedzad.

Krajina, ktorá leží na niekoľkých seizmických zlomoch, prežíva pravidelne zemetrasenia, z ktorých niektoré sú vražedné. Posledné veľké zemetrasenie tu bolo v roku 2003, keď zahynulo okolo 31 tisíc ľudí a otrasy pôdy zničili historické mesto Bam, ležiace asi tisíc kilometrov juhovýchodne od Teheránu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu