Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Američania si už v armádnych ponorkách nezapália

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

WASHINGTON - Fajčenie na palubách amerických námorných ponoriek bude do konca roka zakázané. Vo štvrtok o tom informovala armáda Spojených štátov s odôvodnením, že tak chce chrániť nefajčiarov pred tzv. pasívnym fajčením.

"Posledné testy preukázali, že napriek našej technológii filtrovania vzduchu, v atmosfére ponoriek stále zostáva tzv. druhotný fajčiarsky dym na úrovni, ktorá je neakceptovateľná," zdôvodnil rozhodnutie amerického námorníctva jeho šéf John Donnelly. Zákaz by mal začať platiť najneskôr 31. decembra tohto roku.

Rozkaz prichádza po tom, ako ešte v roku 2006 hlavný vojenský lekár v USA zverejnil štúdiu, podľa ktorej je opak pravdou. Ďalší dlhodobý výskum uskutočnený v roku 2009 na palubách deviatich rôznych ponorkách však preukázal, že vo vzduchu ponoriek sa nachádzajú "merateľné" úrovne cigaretového dymu.

V súčasnosti používa námorníctvo USA 57 ponoriek, na ktorých pracuje 13 tisíc Američanov v aktívnej službe. Podľa spravodajskej televíznej stanice CNN fajčí asi polovica z nich.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu