Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Diplomata omylom zatkli za pokus o atentát v lietadle!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

DENVER - V Spojených štátoch zatkli katarského diplomata. Podozrievali ho, že chce v lietadle odpáliť nálož. Muž však iba fajčil na záchode a keď vychádzal, upravoval si topánku.

Diplomat z Kataru, ktorý pôsobí v USA dlhé roky, cestoval v lietadle americkej spoločnosti United Airlines s 157 cestujúcimi z Washingtonu do Denveru. Príslušník bezpečnostných služieb na palube ho spútal potom, čo muž vraj manipuloval s topánkou a bol cítiť dym. Lietadlo, ku ktorému vyslali dve stíhačky F-16, potom bezpečne pristálo v Denveri a podozrivého odovzdali polícii.

Miestne médiá v prvej chvíli uviedli, že katarský občan s diplomatickou imunitou sa pokúšal vznietiť výbušninu ukrytú vo svojej topánke. Oficiálni predstavitelia však hneď zdôrazňovali, že je predčasné hovoriť o tom, či ide skutočne o teroristický čin alebo o veľké nedorozumenie.

Nálož sa u neho nakoniec nenašla a vraj sa previnil len porušením zákazu fajčenia. Uviedli to zahraničné agentúry. Muž podľa vyšetrovateľov nechcel nikomu ublížiť, uviedla agentúra AP. "Vyzerá to na to, že daná osoba asi tajne fajčila na toalete a predniesla možno nevhodnú poznámku, keď ju oslovil letecký personál," citovala agentúra Reuters istého amerického predstaviteľa. Vyšetrovanie incidentu na palube lietadla Boeing 757 však zatiaľ nebolo ukončené.

Americké bezpečnostné služby sú v podobných situáciách osobitne ostražité od minulého decembra, keď mladý nigérijský moslim preniesol cez letiskovú kontrolu v Amsterdame silnú výbušninu na palubu lietadla smerujúceho do amerického Detroitu. Samovrahovi napojenému na teroristickú sieť al-Kajda sa vtedy len náhodou nepodarilo nálož za letu odpáliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu