Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Medzi vytiahnutými baníkmi aj päť mŕtvych

Lekári prevážajú do nemocnice zachránených baníkov
Lekári prevážajú do nemocnice zachránených baníkov

SIANG-NING - Záchranári zo zatopenej bane v severočínskej provincii Šan-si dnes vytiahli telá piatich mŕtvych baníkov. V podzemí stále zostáva ešte 33 ľudí, ktorí spolu s ďalším baníkmi uviazli v uhoľnej bani pred desiatimi dňami. V minulých dvoch dňoch sa podarilo zachrániť a dostať na povrch 115 baníkov.

V bani Wang-ťia-ling zostalo po zaplavení 28. marca uväznených 153 baníkov. Záchranári okamžite začali s odčerpávaním vody a po týždennom úsilí sa im v nedeľu a v pondelok podarilo z bane vyslobodiť 115 živých baníkov.

Baníci, ktorí nešťastie prežili, sa v podzemí uchýlili do priestoru, kam im záchranári dodávali kyslík. Živili sa znečistenou vodou, pilinami aj kôrou z podpier z borovicového dreva. Vedieť o sebe dali až v piatok klopaním na potrubie.

Skupina 115 baníkov po vytiahnutí na povrch prejavovala známky dehydratácie a podvýživy, trpeli tiež kožnými infekciami, inak boli v stabilnom stave. V relatívne vážnom stave bolo hospitalizovaných 26 z nich, oznámila agentúra Nová Čína.

Čínske uhoľné bane sú považované za jedny z najnebezpečnejších na svete. Len vlani v nich podľa oficiálnych zdrojov zahynulo 2631 ľudí. Bolo to však o 18 percent menej ako v roku 2008.

Baníci často riziko nebezpečenstva v baniach ignorujú, pretože im práca v bani poskytuje výrazne väčší zárobok ako iné zamestnania. Zabúda sa pritom však na bezpečnostné opatrenia a často sa opätovne sprevádzkujú už uzavreté šachty.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu