Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sexuálne škandály kňazov zatienili oslavy Veľkej noci

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

BERLÍN/LONDÝN - Škandály okolo sexuálneho zneužívania detí kňazmi a hlavne obvinenia katolíckej cirkvi, že v minulosti sa údajne snažila tieto pedofilné činy kryť, tento rok na celom svete zatienili oslavy veľkonočných sviatkov. Napísala to dnes agentúra Reuters, podľa ktorej aféry šokovali veriacich, aj keď veľa z nich tvrdí, že ich vierou to neotriaslo.

O závažnosti a hĺbke škandálov svedčí aj to, že vysoký predstaviteľ katolíckeho kléru dnes v súvislosti s nimi považoval za potrebné podporiť pápeža. Meno Benedikta XVI. sa totiž začína objavovať medzi tými, ktorí sa v minulosti údajne snažili zakrývať pedofilné činy kňazov. "Svätý Otče, Boží ľud je s vami," vyhlásil na úvod veľkonočnej omše kardinál Angelo Sodano za potlesku tisícok prítomných na Svätopeterskom námestí. Sám pápež o sexuálnom zneužívaní detí kňazmi v dnešnom veľkonočnom požehnaní Mestu a svetu (Urbi et orbi) nepovedal ani slovo.

Bezprecedentné vystúpenie bývalého vatikánskeho štátneho sekretára a teraz dekana kolégia kardinálov na úvod pápežskej veľkonočnej omše podľa pozorovateľov svedčí o tom, že Vatikán pociťuje silnejúci tlak v dôsledku odhalenia sexuálnych praktík vo vnútri cirkvi.

Od Ríma cez Rio de Janeiro, Paríž, Dublin a Varšavu až po Washington bola veľkonočná kázeň v tieni obvinenia kňazov zo sexuálneho zneužívania detí, ako aj obvinenia katolíckej cirkvi, že krízu nezvládla, tvrdí Reuters.

Veriaci v Nemecku využili veľkonočných kázní na modlitbu za obete zneužívania. Verejná mienka sa obrátila proti cirkvi. Tisíce Nemcov v poslednej dobe formálne z cirkvi vystúpili a ďalšie tisíce tento krok zvažujú. "Je to najväčšia strata dôvery v katolíckej cirkvi od Hitlerovej éry," povedala Christa Nickelsová, členka ústredného výboru nemeckých katolíkov a šéfka Zelených. "Keď hovoríte s ľuďmi, sú šokovaní, nemôžu o tom hovoriť, sú zmätení, najmä keď sú si uvedomí, že možno aj poznali kňaza, ktorý celú tú dobu zneužíval deti. Ide o obrovskú stratu dôvery," dodala Nickelsová.

Aj popularita samotného pápeža šla strmo nadol. Z prieskumu časopisu Stern vyplynulo, že každý piaty katolík v Nemecku po vypuknutí škandálu zvažoval, či z cirkvi neodíde. Len 31 percent opýtaných si myslí, že pápež robí svoju prácu dobre, kým v roku 2007 si to myslelo 70 percent opýtaných.

Ale Karsten Marcinkowsky (43), jeden z 300 tisíc berlínskych katolíkov, podľa Reuters tvrdí, že viera a sexuálne škandály sú dve odlišné veci. "To, čo sa stalo, je niečo hrozného, ale mojou vierou to neotriaslo," hovorí počítačový expert Marcinkowsky.

V Betleheme, keď sa podľa kresťanov Ježiš narodil, tamojší starosta Victor Batarseh, sám katolík, hovorí, že pedofilné činy kňazov poškodili veriacich. Pápež by podľa jeho slov mal na činy pedofilných kňazov jasne a dôrazne odpovedať.

Podobné názory zneli počas veľkonočného víkendu po celom svete. Vo Varšave Anna Boetzelová vyhlásila, že cirkev by mala zneužívanie detí kňazmi odsúdiť, prejaviť ľútosť a súcit, ale predovšetkým zdôrazniť, že urobí do budúcnosti všetko, čo je možné, aby sa takéto veci nikdy neopakovali. "Pre mňa je to nevýslovne smutná téma, ale rozhodne neplánujem, že by som cirkev opustila, aj keď to, čo sa stalo, ma šokovalo," dodáva Boetzelová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu