Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Nemecké jednotky omylom zabili päť afgánskych vojakov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

KÁBUL - Nemeckí vojaci zabili v piatok v Afganistane omylom päť afganských vojakov. Dnes to oznámilo veliteľstvo nemeckého kontingentu v Postupime. Nemecká armáda vyjadrila nad incidentom poľutovanie a chystá sa vyšetriť jeho okolnosti.

Podľa hovorcu nemeckej armády vycestovali v piatok večer proti nemeckým jednotkám dve civilné vozidlá, ktorá nereagovali na výzvy na zastavenie. Obrnený transportér preto na jedno z áut začal paľbu a zničil ho, uviedla agentúra DPA. Vo voze ale sedeli vojaci afganskej armády.

V piatok sa nemecký kontingent v Afganistane stal takisto terčom útoku povstalcov z radikálneho hnutia Taliban. Radikáli zaútočili na nemeckých vojakov, keď spoločne s afganskými jednotkami hľadali míny v severnej časti krajiny. V bojoch zahynuli traja Nemci. Ďalších päť nemeckých vojakov bolo vážne zranených, keď ich vozidlo nabehlo na výbušninu.

Severoatlantická aliancia dnes tiež oznámila, že v piatok na juhu krajiny zahynul jeden vojak z medzinárodných síl. Podľa zdrojov NATO vojaka zabila nastražená bomba, jeho národnosť a bližšie určenie miesta incidentu však aliancia neupresnila. Na juhu Afganistanu však pôsobia predovšetkým americké jednotky.

Na severe Afganistanu v súčasnosti pôsobí okolo 4300 nemeckých vojakov. Kancelárka Angela Merkelová koncom januára nemeckých občanov pripravovala na to, že obetí medzi vojakmi môže pribúdať. Nemecký parlament vtedy schválil rozšírenie nemeckého kontingentu až na 5350 vojakov.

Oblasť pôsobenia bundeswehru na severe Afganistanu platila dlho za pomerne pokojnú, v posledných mesiacoch sa však stávala stále rizikovejšou. Ozbrojené strety s povstalcami sú dnes pre nemeckých vojakov bežnou súčasťou všedného dňa, poznamenala agentúra DPA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu