Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Maďarsko sa chce kvôli Sólyomovi sťažovať aj na súde EÚ

Lásló Sólyom
Lásló Sólyom

BUDAPEŠŤ - Maďarsko sa chce kvôli minuloročnému incidentu, kedy Bratislava nepovolila súkromnú návštevu Slovenska maďarskému prezidentovi Lásló Sólyomovi, obrátiť na justíciu Európskej únie v Luxemburgu.

Informovala o tom informovala agentúra Reuters. Budapešť sa už vlani v tejto súvislosti sťažovala v Európskej komisii. Oznámenie z Budapešti prichádza dva týždne pred maďarskými parlamentnými voľbami, pred ktorými sa opäť zvyšuje napätie medzi oboma krajinami. „Maďarská vláda verí, že je proti étosu, úsiliu a nariadeniam Európskej únie, aby členský štát protiprávne zablokoval vstup občanovi iného členského štátu na základe predpokladaného politického pozadia," oznámil vo vyhlásení úrad maďarského premiéra. Maďarsko preto chce incident postúpiť na Európsky súdny dvor.

Európska komisia vlani pri rokovaní o incidente zdôraznila, že sloboda pohybu je jedným zo základných práv občanov EÚ. Tiež dodala, že k hlave štátu by sa v tomto ohľade malo pristupovať inak. Maďarsko už vtedy oznámilo, že sa chce sťažovať na luxemburskom tribunále.

Sólyom vlani v lete chcel navštíviť Komárno, kde sa mal zúčastniť na odhalení sochy uhorského panovníka Štefana. Poprední slovenskí politici tento zámer označili ako nevhodný a provokatívny, pretože Sólyom mal prísť 21. augusta, teda v deň výročia obsadenia Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Medzi armádami, ktoré v roku 1968 do krajiny vtrhli, boli aj maďarské ozbrojené sily. Sólyom výhradu slovenskej strany odmietol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu