Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lídri eurozóny sa dohodli na pláne záchrany Grécka

Herman Van Rompuy, Nicolas Sarkozy, Jose Luis Rodriguez Zapatero a George Papandreou
Herman Van Rompuy, Nicolas Sarkozy, Jose Luis Rodriguez Zapatero a George Papandreou

BRUSEL/ATÉNY - Lídri 16 krajín eurozóny počas štvrtkového stretnutia podporili plán na záchranu zadlženého Grécka, na ktorom sa predtým dohodli predstavitelia Francúzska a Nemecka.

O výsledku zasadnutia v rámci prvého dňa summitu Európskej únie v Bruseli informoval nemenovaný diplomatický zdroj, na ktorý sa odvoláva tlačová agentúra AFP. Podľa zdroja z prostredia francúzskej vlády by malo ísť o neobvyklú kombináciu úverov, ktorá bude z dvoch tretín financovaná členmi eurozóny, zatiaľ čo zvyšok poskytne Medzinárodný menový fond. Krízový plán bude slúžiť iba ako "posledná možnosť" a podmienkou aktivácie bude súhlas všetkých členov eurozóny. Podľa nemenovaného predstaviteľa, na ktorého sa odvoláva AFP, však budú príspevky v podstate dobrovoľné. Konkrétne sumy zatiaľ nie sú známe, diplomati však v posledných týždňoch hovorili o čísle 20 miliárd eur a viac.

Grécky premiér Geórgios Papandréou schválenie záchranného plánu označil za "veľmi uspokojujúce rozhodnutie", ktoré "zaručí finančnú stabilitu eurozóny". Ako uviedol pre grécky televízny kanál Net, Európa "urobila krok vpred" a spolu s Gréckom "vyjdú z krízy silnejší".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu