Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Za smrť Vietnamca žiada právnik 200 miliónov

ilustračné foto
ilustračné foto

BRNO - Za smrť Vietnamca (†31), ktorý vlani v Brne zomrel po zásahu polície, chce právnik nebožtíkovej rodiny Marek Sedlák vysúdiť 200 miliónov českých korún. Peniaze žiada od štátu, ktorý sa podľa neho na smrti muža čiastočne podieľal.

Uviedol to dnes týždenník Sedmička. Smrť Vietnamca ako trestnú záležitosť prejednáva brniansky krajský súd. Policajtovi, ktorý Vietnamca podľa obžaloby bil, hrozí 15 rokov väzenia.

Výšku sumy vysvetlil Sedlák tým, že za Vietnamcovu smrť môže podľa neho čiastočne štát a jeho ťaženie proti vietnamskej komunite. „Nebyť tajných materiálov ministerstva vnútra, v ktorých boli policajti informovaní, ako sa majú správať voči Vietnamcom, mohol by Son Lam žiť. Preto budem žiadať tak vysokú sumu," uviedol v Sedmičke. Ďalej nevylúčil, že sumu môže ešte znížiť. Zdôraznil však, že k nej dospel serióznou úvahou. „Nechcem, aby to vyzeralo, že niekto chce obrovskú sumu, a že je to postavené na vode," podčiarkol.

Vietnamcov konflikt s políciou sa odohral vlani v januári. Podľa obžaloby Ázijčan býval u Brnianky, ktorá mu, keď nebol doma, našla drogy. Privolala preto políciu, ktorá drogy zabavila. Keď sa muž vrátil domov, bol nahnevaný a správal sa vraj agresívne. Zranenia podľa obžaloby utrpel v konflikte s policajnou hliadkou, ktorá znova prišla.

V obžalobe sa uvádza, že policajt Josef Srnský a susedka ženy, u ktorej cudzinec býval, bezbranného Vietnamca kopali do brucha a policajt mu dal aj niekoľko úderov päsťou. „Nikoho som nebil, ani nekopal. Použitie donucovacích prostriedkov ani nebolo potrebné," povedal na súde tento týždeň Srnský.

Tvrdenie o bití odmietli aj dvaja jeho kolegovia, ktorým hrozia tri roky väzenia za to, že sa na zákrok prizerali. Vietnamec zomrel neskôr v nemocnici, mal natrhnutú slezinu a zlomené dve rebrá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu