Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Orbán prirovnal očakávaný volebný triumf k povstaniu

Predseda maďarskej strany Fidesz Viktor Orbán
Predseda maďarskej strany Fidesz Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej pravicovej strany Fidesz Viktor Orbán prirovnal očakávané volebné víťazstvo jeho strany k uhorskému povstaniu proti vláde Habsburgovcov v roku 1848.

Povedal to na mítingu svojej strany, ktorý bol v pondelok v Budapešti. Dodal, že aprílové voľby v Maďarsku uzavrú "hanebné obdobie" socialistickej vlády a dajú krajine nový smer. Podľa agentúry Reuters sa na zhromaždení zúčastnili desaťtisíce ľudí.

"Maďarsko je teraz choré a slabé. Jeho hospodárstvo je v kóme, štát sa rozkladá, vláda je v konečnom štádiu, zdravotná starostlivosť je v príšernom stave a verejná bezpečnosť sa rúca," vyhlásil Orbán. "Našou revolúciou budú voľby 11. apríla. Rýchle, všeobecné a zásadné zmeny, okamih pravdy," doplnil.

Prvé kolo maďarských parlamentných volieb bude 11. apríla a druhé 25. apríla. Maďarská socialistická strana (MSZP) bola pri moci od roku 2002, kedy vo vláde vystriedala práve Fidesz. Orbánovcom prisudzujú prieskumy 37 až 44 percent hlasov. Pravičiari sľubujú vytvoriť do desiatich rokov milión nových pracovných miest, podporiť maďarské firmy, obmedziť byrokraciu a zasiahnuť voči korupcii. Zároveň chcú stabilizovať štátny rozpočet.

Súčasne s mítingom Fidesz bolo na druhom brehu Dunaja predvolebné zhromaždenia ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik). Tejto strane prieskumy pripisujú sedem až deväť percent hlasov, a má tak vedľa Fideszu a maďarských socialistov ako jediná u ostatných strán šancu dostať sa po voľbách do parlamentu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu