Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vo Francúzsku sa nesmú bozkávať na stanici, v Thajsku riadiť bez trička

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Turisti, ktorí už spriadajú plány na letnú dovolenku a nechcú prísť do sporu so zákonmi, musia byť obozretní. Právo je v každej krajine trochu iné a niektoré predpisy môžu vyvolať údiv. Napríklad vo Francúzsku platí zákaz bozkávania na vlakových zastávkach, v Thajsku sa zase nesmie riadiť bez trička.

Medzi nezvyčajné nariadenia možno nesporne zaradiť "protižuvačkový zákon", ktorý platí v Singapure. Predpis tu bol zavedený v roku 2004. Jedinou povolenou žuvačkou je Nicorette, ktorá sa používa pri odvykaní od fajčenia. Dotyční ju ale musia mať predpísanú od lekára. Mená osôb, ktoré užívajú túto špeciálnu žuvačku, sa evidujú.

Okrem toho ľudia nesmú kŕmiť na tomto ostrove vtáky, pľuvať a odísť z verejnej toalety, bez spláchnutia. "Tento zákon je zdôvodnený čisto estetickými dôvodmi. Nikomu nie je príjemné chodiť po chodníkoch plných vyžuvaných žuvačiek, či vtáčieho trusu a nie je príliš príjemné používať nespláchnutú toaletu," priblížil Tomio Okamura, hovorca Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr (AČCKA), ktorá rebríček desiatich najpodivnejších zákonov pre turistov zostavila.

V horúcom Thajsku si ľudia musia nechať zájsť chuť na riadenie motorky alebo auta bez trička. Za porušenie tohto pravidla hrozí pokuta v prepočte necelých 6 eur.

Hoci k Francúzsku v predstavách mnohých neodmysliteľne patrí bozkávanie, strážcovia poriadku v krajine galského kohúta ho nevidia radi všade. Od roku 1910 platí zákaz bozkávania na francúzskych vlakových staniciach. Tento zákon mal zabrániť meškaniu vlakov. Keďže nie je stanovený žiadny trest za jeho nedodržanie, môže byť previnilec iba zdvorilo požiadaný, aby opustil nástupište.

Spojené Arabské Emiráty zakazujú stravovanie na verejnosti počas Ramadánu, ktorý trvá celý mesiac. Za porušenie tohto zákona hrozí dokonca väzenie. V minulosti skončili za mrežami dvaja britskí turisti kvôli tomu, že jedli na verejnosti za denného svetla počas tohto sviatku. Ďalší museli zaplatiť v prepočte približne 200 eur za pitie nápoja na verejnosti.

Podivný môže ľuďom pripadať zákon, ktorý platí v Grenade. Táto karibská ostrovná krajina zakazuje prechádzať sa v plavkách mimo pláže. Hrozí za to pokuta približne 200 eur.

Na platenie veľkým množstvom drobných mincí si musia dať pozor návštevníci Kanady. Zákon o kanadskej mene z roku 1985 vytvoril usmernenia, koľko mincí by sa malo používať. Predavač má právo nepredať tovar zákazníkovi, ktorý chce platiť veľkým počtom mincí.

Kto sa chystá do Benátok, mal by zabudnúť na kŕmenie holubov. Ak na námestí Sv. Marka strážcovia zákona pristihnú človeka pri tejto činnosti, môžu mu udeliť pokutu až 400 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu