Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fiktívna reportáž o útoku Ruska má politickú dohru

Prezident Gruzínska Saakašvili
Prezident Gruzínska Saakašvili

TBILISI - Vlnu protestov, sťažností a diplomatických intervencií vyvolala v Gruzínsku a Rusku sobotňajšie fiktívnu reportáž tbiliského televízneho kanála Imed o vpáde ruských vojsk do Gruzínska.

Program, ktorý bol vysielaný vo forme večerného spravodajského bloku, informoval o atentáte na prezidenta odštiepeneckého Južného Osetska, o bombardovaní gruzínskych miest a letísk a zabitia gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho.

Hoci obsah spravodajstva bol vzápätí dementovaný a samotná stanica sa dnes divákom ospravedlnila, hlasné protesty Moskvy a gruzínskej opozície sa opakujú. Vymyslený scenár udalostí vysielala televízia bez varovania, len na začiatku a na konci sa objavilo krátke upozornenie, že ide o "možný vývoj udalostí".

Šéfovia Južné Osetsko Eduard Kokojty a Abcházska Sergej Bagapš označili program za "výplod chorobného mozgu". Vyzvali pozorovateľov Európskej únie, ktorí dohliadajú na pokoj v bývalej zóne bojov, aby sa záležitosťou zaoberali.

V Moskve šéf zahraničného výboru ruskej dolnej komory Konstantin Kosačov vyhlásil, že vysielanie stanice Imed bolo "zvrátenú a odpornú provokáciou". K záležitosti sa vyjadril aj stály ruský predstaviteľ pri NATO Dmitrij Rogozin preslávený svojimi razantnými výrokmi.

Prezidenta Saakašviliho označil za "nie iba maniakálneho zločinca, ale ťažko chorého a nebezpečného človeka". Etický panel gruzínskych novinárov označil televíznu reportáž za neprofesionálnu a oznámil, že chystá sankcie.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu