Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Deathmetalový spevák trhal bibliu, hrozia mu 2 roky!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Prokuratúra v poľskom meste Gdansk obvinila frontmana death metalovej kapely Behemoth Adama Darského z urážky náboženského cítenia. V septembri 2007 na koncerte roztrhal bibliu. Za podobnú urážku v Poľsku hrozia až dva roky väzenia.

Útržky biblie počas vystúpenia v gdanskom klube Ucho rozhádzal medzi poslucháčov a fanúšikovia skupiny ich potom spálili. Darski nazval údajne aj katolícku cirkev, ku ktorej sa v Poľsku hlási 95 percent ľudí, "zločinnou sektou".

Prokuratúra sa týmto prípadom zaoberá už druhýkrát. Prvýkrát ho začala vyšetrovať predvlani vo februári, keď sa na ňu obrátil predseda Poľského výboru na obranu pred sektami Ryszard Nowak. Znalec z odboru religionistiky vtedy v odbornom posudku uviedol, že "náboženská úcta sa môže týkať každého výtlačku biblie". Darski vysvetľoval, že bibliu roztrhal v rámci svojho umeleckého vystúpenia a že nechcel uraziť nikoho náboženské cítenie.

Prokuratúra napokon vyšetrovanie zastavila, pretože v prípade ako jediný poškodený figuroval Nowak, pričom podľa poľských zákonov musia byť dvaja. Tento rok v januári sa ale na prokuratúru kvôli spomínanému koncertu skupiny Behemoth zo septembra 2007 ako výraz podpory Nowakovi obrátila štvorica poslancov konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť, ktorým sa tiež nepáči to, čo Darski urobil.

Okrem roztrhania a spálenia útržkov biblie sa poľskí vyšetrovatelia na podnet Nowaka zaoberajú piesňou kapely Behemoth s názvom "Chvála vrahov svätého Vojtecha". Podľa Nowaka skupina v tejto skladbe "verejne chváli vraždu svätého Vojtecha, patróna Poľska". Druhý pražský biskup bol zavraždený v roku 997 počas misie medzi pohanských Prusov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu