Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

MDŽ v Rusku stále jedným z najpopulárnejších sviatkov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

MOSKVA - Zástupy mužov v kvetinárstvach a parfumériách, voľby "missiek" všetkého druhu, gratulácie najvyšších činiteľov z obrazovky aj sľuby dopravných strážnikov o mimoriadnej zhovievavosti k vodičkám sprevádzali dnes v Rusku oslavy Medzinárodného dňa žien (MDŽ). Ten zostáva nielen dňom voľna, ale aj jedným z najpopulárnejších sviatkov v krajine.

Nepochybne preto premiér Vladimir Putin načasoval práve na dnešok štart programu šrotovného, a tak možno na MDŽ dostať nielen kyticu alebo parfum, ale aj 50 000 rubľov (asi 1260 eur) od štátu ako bonus za odovzdanie starého auta pri kúpe nového vozidla, pod podmienkou, že sa zmontovalo v Rusku.

MDŽ si užíva 87% Rusov a Rusiek a len 8% sa odmieta k oslav8m pripojiť, aspoň podľa prieskumu agentúry Romir. Naproti tomu "deň mužov", ako sa v Rusku hovorí februárovému sviatku obrancov vlasti, oslavuje 66% populácie. Ale aj tak väčšina mužov a žien oslavuje MDŽ len v rodinnom kruhu; na návštevu plánovalo vyraziť 14% opýtaných a len 7% sa pripravovalo baviť sa v reštaurácii, divadle či nočnom bare.

Len 5% Rusiek tvrdí, že nehľadí na to, čím ich muži obdarujú, hlavne že si vôbec spomenuli. 95% "darovanému koňovi na zuby pozerá". "Antirebríček" darčekov, ktorých by sa muži mali dnes vyvarovať, vedú domáci miláčikovia. Nasleduje športové náradie, plyšové hračky, riad a domáce spotrebiče, peniaze a spodná bielizeň (pretože vraj vždy kúpia zlú veľkosť).

Putin sa do gusta časti svojich krajanok trafil - jedna desatina Rusiek by si k MDŽ želala automobil. Máloktorej dáme sa však želanie splní. Auto naozaj riadi len 18% Rusiek (v Moskve 21%).

Po parfume túži 9% milovaných bytostí (a dostane ho 22%), zatiaľ čo 8% by sa uspokojilo s "láskou, starostlivosťou a pozornosťou". Ale takéto želanie sa podľa prieskumu splní len 3% vyvolených, zatiaľ čo 7% zostane vôbec bez darčekov.

Možno aj preto, že podľa štatistík sa skoro polovica Rusiek môže cítiť osamelo: na tisíc žien pripadá 175 nikdy nevydatých, 180 vdov a 110 rozvedených. Pri poslednom sčítaní ľudu vyšlo najavo, že vydatých žien je v krajine o 60 000 viac ako ženatých mužov.

Sociológom z vládneho strediska VCIOM sa sviatok javí ako príležitosť zostaviť z odpovedí opýtaných mužov portrét ideálnej ženy. Tie by pravdepodobne mali byť aspoň dve - ideálna manželka a ideálna milenka. Ideálna manželka by mala byť podľa dvoch tretín respondentov najmä starostlivá a šetrná. Dve pätiny vyžadujú aj šikovnosť, odolnosť voči nepriazni osudu a prejavy súcitu. Asi hlavne vo chvíľkach, keď sa ich náprotivky vrátia domov od ideálnej milenky, vyznačujúcej sa podľa polovice opýtaných najmä pôvabom a príťažlivosťou, prípadne podľa tretiny aj temperamentom.

V dnešnej gratulácii ženám premiér pripustil, že na rovnoprávnosti je potrebné zapracovať. Za pravdu mu môže dať aj známa kritička Kremľa, bývalá disidentka Ljudmila Alexejevová (83), podľa ktorej "rovnoprávnosť neexistuje". Stačí sa pozrieť do radov ministrov, poslancov a gubernátorov a hneď je jasné, že žien vo vedení je nepomerne menej ako v radoch sekretárok. "Je to úplne jasná diskriminácia," tvrdí.

Ďalšia aktivistka Svetlana Gannuškinová vidí problém v tom, že v niektorých regiónoch sa na práva žien a zákony nehľadí a situácia je vraj ešte horšia ako za sovietskych čias. Na severnom Kaukaze, obývaného prevažne moslimami, sa ešte stále vyskytuje mnohoženstvo aj nútené sobáše neplnoletých, o čom sa napríklad v Čečensku otvorene hovorí.

Ale aj inde priemerná žena obetuje domácnosti viac ako dvojnásobok svojho času ako muž. V práci priemerná Ruska zarába 16 200 rubľov (vyše 400 eur), zatiaľ čo Rus 25 200 (asi 630 eur). Niet preto divu, že v rebríčku najväčších ruských boháčov zaujala najbohatšia Ruska, manželka moskovského starostu Jelena Baturinová, až 42. miesto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu