Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pirátom zaplatili výkupné 3 milióny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NAIROBI - Somálski piráti prepustili thajskú nákladnú loď Thai Union 3, ktorej posádku tvorilo 23 Rusov, dvaja Filipínci a dvaja námorníci z Ghany. Podľa hovorcu pirátov Hassana dostali za jej nedeľňajšie prepustenie výkupné vo výške tri milióny dolárov.

Plavidlo vlastní thajská spoločnosť zaoberajúca sa exportom rybacích produktov Thai Union. Piráti ho uniesli 30. októbra približne 370 kilometrov severne od Seychelov. Hovorca spoločnosti potvrdil, že celá posádka je v dobrom zdraví a všetci sa už tešia na stretnutie s rodinami.

Napriek zintenzívneniu medzinárodných hliadok a zvýšeniu bezpečnostných opatrení na lodiach, ktoré sa plavia cez nebezpečnú oblasť pri pobreží Somálska, zostávajú pirátske útoky bežným javom. Krajina poznačená občianskou vojnou, a od roku 1991 aj bez fungujúcej vlády, totiž nemá vlastné prostriedky na to, aby dokázala pirátov zastaviť.

Somálski piráti, ktorí unášajú lode aj s posádkou na jednej z najfrekventovanejších obchodných trás, vyzbierali minulý rok na výkupnom asi 60 miliónov dolárov. NATO má na boj proti pirátom v Indickom oceáne a Adenskom zálive tri bojové lode, dánsku Absalon, americkú USS Boone a britskú HMS Chatham. EÚ bojuje proti pirátom za pomoci šiestich plavidiel. Do protipirátskej operácie sa zapojilo aj Rusko, Čína a India.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu