Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výbor Kongresu: Turci spáchali na Arménoch genocídu

Tureckí poslanci sa zúčastnili na rozhodovaní v zahraničnom výbore amerického Kongresu
Tureckí poslanci sa zúčastnili na rozhodovaní v zahraničnom výbore amerického Kongresu

WASHINGTON/ANKARA - Zahraničný výbor amerického Kongresu vo štvrtok najtesnejšou väčšinou schválil rezolúciu, ktorá označuje vraždenie Arménov v rokoch 1915 až 1918 za genocídu.

Kongresmani tak nevyslyšali výzvy administratívy prezidenta Baracka Obamu a tureckých vládnych predstaviteľov, aby v záujme zlepšujúcich sa turecko-arménskych vzťahoch od prijatia dokumentu ustúpili. Výbor však nakoniec pomerom hlasov 23 ku 22 symbolickú rezolúciu označujúcu zabíjanie Arménov v Osmanskej ríši počas prvej svetovej vojny za genocídu schválil a spôsobil tak, že o nej bude musieť hlasovať aj samotná Snemovňa reprezentantov. Turecko zareagovalo na tento krok okamžite a povolalo svojho veľvyslanca vo Washingtone Namika Tana na konzultácie do Ankary.

Americká administratíva ešte krátko pred hlasovaním výbor vyzvala, aby odložil prijatie rezolúcie, keďže by to mohlo narušiť rokovania o zmierení medzi Tureckom a Arménskom. Turecko samé varovalo Spojené štáty pred označením vraždenia Arménov za genocídu. Takáto deklarácia by podľa Ankary len poškodila turecko-americké vzťahy ako aj snahy o normalizáciu turecko-arménskych vzťahov. Americký prezident Barack Obama však ešte počas svojej predvolebnej kampane vyhlásil, že jeho vláda uzná vyvražďovanie Arménov za genocídu. Odvtedy si však dával pozor, aby tieto slová nezopakoval.

Arménsko a Turecko majú zásadne odlišný pohľad na vraždenie Arménov. Podľa arménskych historikov vyvraždila Osmanská ríša v čase, keď sa rozpadávala, 1,5 milióna Arménov. Turecko toto označenie naopak odmieta a hovorí o 300 až 500 tisíc arménskych obetiach, no zároveň aj o minimálne rovnakom počte mŕtvych Turkov. Tí sa podľa niektorých tureckých historikov stali obeťami bojov po tom, ako Arméni začali ozbrojený boj za nezávislosť a podporili inváziu ruských jednotiek do krajiny. Ich vyvraždenie uznalo do dnešného dňa za genocídu 20 krajín sveta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu