Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Izrael odvolal akciu, vojak ju prezradil na Facebooku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JERUZALEM - Izraelská armáda zrušila vojenskú operáciu v jednej dedine na západnom brehu rieky Jordán po tom, čo o nej písal na svojom facebookovom profile jeden z vojakov.

Informovala o tom agentúra AP. Podľa armády vraj vojak na Facebooku uverejnil čas a miesto zásahu. O akcii uviedol, že sa vraj chystajú dedinu "vyčistiť". Facebook umožňuje používateľom medzi sebou zdieľať a zverejňovať odkazy, fotografie či iné dokumenty.

Armádne úrady sa o informačnom úniku dozvedeli od vojakových kamarátov, ktorí všetko okamžite oznámili. Podľa Izraela by spustenie vojenskej operácie vystavilo jednotky bezpečnostnému riziku, pretože nepriatelia by sa na ich príchod mohli pripraviť.

Vojaka postavili pred vojenský súd, ktorý ho poslal na desať dní do väzenia. Tiež ho odvelili z bojových pozícií. Armáda vo vyhlásení uviedla, že podnikne rázne opatrenia v súvislosti s využívaním sociálnych sietí. Agenti nepriateľských tajných služieb vraj na internete sledujú a zbierajú všetky údaje o izraelskej obrane.

Na izraelských vojenských základniach už v rámci kampane vyvesili plagáty, ktoré parodujú facebookový profil iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda, jeho sýrskeho kolegu Basara Asada a šéfa šiítskej strany Hizballáh šejka Hasana Nasralláha. Pod ich fotografiami so žiadosťou o facebookové "priateľstvo" je slogan: "Myslíš, že každý je tvoj priateľ?"
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu