Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Potvrdili prvé zmutovanie novej chrípky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MEXIKO - Mexickí predstavitelia v stredu informovali o prvom potvrdenom zmutovaní vírusu takzvanej prasacej chrípky v prípade dievčaťa, ktoré sa medzičasom uzdravilo.

Ako vyhlásil pred novinármi minister zdravotníctva José Ángel Córdova, pacientku trpiacu ochorením dýchacích ciest pred dvoma mesiacmi prijala nemocnica v hlavnom meste. Neskôr sa vrátila s rozsiahlym zápalom pľúc, lekárom sa ju však podarilo vyliečiť. Podľa Córdovu Mexiko eviduje ďalších 423 podozrivých prípadov zmutovania. Minister vyzval všetkých ľudí z rizikových skupín, aby sa dali zaočkovať proti chrípke, keďže "tieto vírusy môžu kedykoľvek zmutovať" s vážnymi následkami.

Od apríla 2009, keď v Mexiku vypukla pandémia novej chrípky, v krajine podľa oficiálnych zdrojov nákaze podľahlo 1088 ľudí. Vírus typu A (H1N1) sa medzitým rozšíril do 212 krajín a území a celkovo má na konte takmer 16 tisíc životov. Svetová zdravotnícka organizácia vo februári upozornila, že je priskoro hovoriť o ústupe nákazy, keďže v oblastiach, akou je napríklad západná Afrika, počet prípadov stále stúpa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu