Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kosatka zabila v zábavnom parku na Floride cvičiteľku

Kosatka s cvičiteľkou (vľavo) a herečkou Evangeline Lilly Zobraziť galériu (2)
Kosatka s cvičiteľkou (vľavo) a herečkou Evangeline Lilly

MIAMI – Kosatka vo vodnom parku na Floride zabila svoju cvičiteľku. Pred zrakmi šokovaného hľadiska metala vo vode niekoľko minút s jej telom, uviedla agentúra AP. Podľa miestnej tlače to má byť už tretia obeť veľryby.

Dawn Brancheauová (†40) sa výcviku morských dravcov venovala 16 rokov. Patrila k najskúsenejším cvičiteľkám zábavného parku. Kosatku menom Tilikum pri prestávke počas stredajšej vodnej šou hladkala, keď ju viac než päťtonová veľryba strhla do bazénu, uviedol zástupca parku SeaWorld. Vo vode sa Brancheauová utopila.

Očitý svedok, jeden z divákov, popísal tragédiu vo floridskom Orlande takto. Kosatka vyzerala pokojne. No vzápätí cvičiteľku strhla z okraja bazéna a pohadzovala si s jej telom vo vode. Potom zaznelo poplašné zariadenie a zamestnanci parku sa vrhli Brancheauovú zachraňovať, zatiaľ čo ostatní vyviedli divákov preč z arény.

Jeden zo spolupracovníkov nebohej uviedol, že kosatku kvôli údajnej agresivite držia oddelene od ďalších veľrýb a cvičitelia nemajú dovolené vstupovať k nej do vody. Podľa denníka Orlando Sentinel má kosatka za sebou pestrú minulosť. V roku 1991 údajne zavinila smrť jedného zo svojich cvičiteľov v zábavnom parku v Kanade. Potom, ako ju predali na Floridu, došlo k ďalšiemu incidentu. V roku 1999 našli v jej akváriu telo nahého muža, ktorý zrejme tajne vnikol do zábavného centra po záverečnej a potom sa utopil v studenej vode nádrže. Počas vyšetrovania prípadu zábavný park pozastavil všetky vystúpenia.

„Veľryby milovala ako svoje deti,“ povedala o Brancheauovej jej sestra Diane Grossová. Podľa odborníka na veľryby Steva McCullocha je možné, že sa kosatka iba hrala a nemala v úmysle žene ublížiť. „Ale nerobil by som unáhlené závery. Sú to veľmi veľké a silné zvieratá. Takto sa správajú vo voľnej prírode,“ pripomenul vedec. Podľa hovorcu parkov SeaWorld sa zatiaľ nerozhodlo, či bude Tilikum presunutý do iného zariadenia. Podľa sestry nebohej cvičiteľky by Brancheauová nechcela, „aby bolo veľrybe kvôli tomuto incidentu nejako ublížené.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu