Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ohňostroj zničil 1600 rokov starú mestskú bránu

Historickú bránu zničil požiar
Historickú bránu zničil požiar

PEKING - Ohňostroj odpálený v piatok rámci osláv čínskeho Nového roka spôsobil požiar, ktorý zničil 1600 rokov starú mestskú bránu v Čeng-ting v severnej časti krajiny v provincii Che-pej. Oznámila to dnes miestna tlač, podľa ktorej nebol pri požiari nikto zranený.

Brána v ochrannej stene na južnej strane mesta bola posledná, ktorá sa v Čeng-ting zachovala. Brány na severnej, východnej a západnej strane už boli dávno zničené.

Dvojpodlažná drevená veža nad bránou bola pôvodne postavená v piatom storočí nášho letopočtu a v roku 2001 rekonštruovaná s nákladmi dosahujúcimi štyri milióny jüanov (viac ako 430 000 eur). Škodu, ktorú spôsobil požiar, vyčíslili miestne úrady na milión jüanov (asi 108 000 eur).

Mesto Čeng-ting leží v južnej časti provincie Che-pej a patrí medzi miesta vyhľadávané čínskymi turistami vďaka svojim pamiatkam a budhistickým chrámom.

Požiar, ktorý v Čeng-ting vypukol, pripomenul inferno z 9. februára 2009, keď nelegálny ohňostroj v centre Pekingu zničil takmer dokončený hotel a novú budovu štátnej televíznej stanice CCTV. Pri tohtoročných oslavách čínskeho Nového roka, ktorý pripadol na 14. februára, bolo len v Pekingu hlásených 90 požiarov a 347 zranení súvisiacich s odpaľovaním zábavnej pyrotechniky, v ktorej si Číňania nesmierne obľubujú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu