Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Líbya prestala vydávať víza Európanom, EK zisťuje

ilustračné foto
ilustračné foto

TRIPOLIS/BRUSEL/BRATISLAVA/PRAHA - Líbya prestala vydávať víza väčšine občanov EÚ vrátane Čechov a Slovákov. Navyše nebude uznávať ani predtým vydané víza. Dôvody možno zrejme hľadať v diplomatickom spore so Švajčiarskom, ktoré spolu s väčšinou krajín EÚ tvoria takzvaný schengenský priestor. Európska komisia (EK) zisťuje podrobnosti a pripravuje reakciu.

"Ministerstvo zahraničných vecí ČR odporúča slovenským občanom, aby ... odložili turistické a služobné cesty do Líbye," píše sa vo vyhlásení českého ministerstva zahraničia. "Do Líbye nebudú vpustení ani občania s predtým vystavenými a platnými krátkodobými vízami," dodali českí diplomati.

Aj slovenské ministerstvo zahraničia varovalo svojich občanov, aby sa pripravili na možné komplikácie pri vstupe do krajiny. Bratislava dodala, že líbyjské opatrenie nie je zatiaľ akokoľvek časovo obmedzené.

EK, pod ktorú v Európskej únii problematika víz spadá, sa ešte na poludnie nechcela k správam médií odvolávajúcim sa na rôzne zdroje v Líbyi vyjadrovať. Jeden z hovorcov komisie Michele Cercone podvečer však spresnil, že podľa všetkého ide o oficiálne rozhodnutie úradov v Tripolise. EK podľa neho teraz overuje situáciu a následne plánuje vydať vyhlásenie.

O tomto kroku líbyjskej strany sa už v médiách v posledných dňoch špekulovalo. Zahraničným agentúram to potvrdili rôzne zdroje, vrátane pracovníkov medzinárodného letiska v Tripolise.

Zatiaľ nie je úplne jasné, čo presne za týmto rozhodnutím stojí. V tlači sa však v posledných dňoch špekulovalo, že Líbya prestane vydávať víza občanom z krajín schengenského priestoru kvôli diplomatickej roztržke so Švajčiarskom, ktorú vyvolalo minuloročné zatknutie syna líbyjského vodcu Hannibala Kaddáfího švajčiarskou políciou.

Hannibal Kaddafi bol v júni 2008 so ženou zadržaný kvôli napadnutiu personálu jedného ženevského hotela, v ktorom bývali. Medzi oboma štátmi potom vzniklo diplomatické napätie, ktoré trvá doteraz. Prehĺbilo ho aj zadržania dvoch švajčiarskych podnikateľov v júli 2008 v Líbyi za údajné porušovanie obchodných pravidiel a nelegálny pobyt v krajine. Schengenský priestor tvorí väčšina členských krajín Európskej únie vrátane ČR a Slovenska a niekoľkých ďalších krajín. Jednou z nich je práve Švajčiarsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu