Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Polícii sa stratili vízové nálepky, Číňania ich už zneužili

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: ČTK)

BRNO - Z pracoviska juhomoravskej cudzineckej polície sa vlani v júli stratili vízové nálepky, ktoré cudzincom potvrdzujú dlhodobé pobyty. Česká televízia informovala, že štítky už zneužili v Číne. V rukách ľudí, ktorí organizujú nelegálnu migráciu, pritom znamenajú obrovské bezpečnostné riziko. Prípadom sa zaoberá policajná inšpekcia.

Vízový štítok má pre tlačiareň cenín hodnotu iba výrobných nákladov, v podsvetí sa ale podľa ČT cena nevyplnenej nálepky vyvažuje zlatom. V dokladoch cudzinca totiž znamená zlegalizovanie jeho pobytu. Nakladanie so štítkami preto podlieha veľmi prísnym pravidlám. V Brne ich ale zrejme niekto porušil.

Vnútorné vyšetrovanie na brnenskej cudzineckej polícii vinníka neodhalilo. Kauzou sa preto od minulého decembra zaoberá policajná inšpekcia. Polícia nechce k prípadu zverejňovať žiadne informácie, neuviedla ani to, koľko lístkov z tisícikusového balíka zmizlo. Podľa televízie štítky už niekto zneužil na území Číny.

"O veci vieme, boli sme čínskou stranou poverení kontrolou pravosti týchto vízových nálepiek a v spolupráci s cudzineckou políciou sme čínsku stranu informovali o tom, že ide o falzifikáty," povedal hovorca ministerstva zahraničia Filip Kanda. Aj keď chýbajúce sériové čísla figurujú v medzinárodnej policajnej databáze, riziko je veľké. Zneužitú originálnu nálepku možno odhaliť len pri dôkladnej kontrole.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu