Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

O zachráneného psa z kryhy sa hlásia štyria majitelia!

Zachránený psík
Zachránený psík

VARŠAVA - O poľského ovčiackeho kríženca, ktorý prežil trojdňovú plavbu na ľadovej kryhe po rieke Visle až do mora, je až nečakaný záujem. Postupne sa už prihlásili štyria ľudia, ktorí tvrdia, že je to nepochybne ich pes.

Psa zachránili meteorológovia z lode pred prístavom Gdyňa. Zachráneného psa zatiaľ pomenovali Baltic po svojej lodi a nechávajú na svojom chránencovi, ku komu sa prihlási.

Pre psa, ktorého pravé meno zatiaľ nikto nepozná, prišli dvaja ľudia, ktorí tvrdili, že je určite ich. V stredu prišiel muž, nevzbudil ale v psovi dôveru a Baltic si jeho lákanie nevšímal. Vo štvrtok prišla žena, ale ani k tej sa pes nehlásil. Aj keď ona sama bola presvedčená, že psa spoznáva. Ďalší dvaja údajní majitelia sú ešte len na ceste do Gdansku. Či niekoho z nich Baltic spozná, zostáva zatiaľ otázkou.

Čiernohnedý kríženec má päť až šesť rokov a váži 20 kilogramov. Na kryhe cestoval najmenej 120 kilometrov, možno aj viac. Nikto presne nevie, kde sa s ním kra odtrhla a kde sa teda jeho nedobrovoľné putovanie začalo. V meste Drudziadz asi 100 kilometrov od Gdaňsku si ho v sobotu hasiči všimli a pokúsili sa ho z kryhy zachrániť, nedokázali sa však pre iné veľké kryhy k nemu dostať, povedal jeden z hasičov agentúre AP.

Ani pre posádku meteorologickej lode nebola záchrana psa ľahká a v jednej chvíli už si mysleli, že je všetko stratené. Kryha, na ktorej pes stál, bola totiž už veľmi malá, nakláňala sa pod ním a on sa stále znova a znova vyhrabával z ľadovej vody na ponorenom konci kryhy do jej stredu. "Sledovali sme jeho boj o život, keď sme sa s loďou blížili," povedala podľa AP meteorologička Natalia Drgasová. "V jednej chvíli zmizol pod vodou a vlna ho stiahla pod loď. Už sme si mysleli, že je koniec. Ale na druhej strane lode sa zase z vody vynoril a snažil sa vyliezť na inú kryhu," dodala. V tej chvíli sa posádke lode podarilo psa chytiť a vytiahnuť do spusteného člna.

Zabaleného do teplej deky ho záchranári priniesli na loď, zohriali, premasírovali a nakŕmili. Psovi sa rýchlo obnovili sily a o chvíľu už hľadal spoločnosť u ľudí, uviedla Drgasová.

Médiá potom dala zachránenému psovi meno Mišiak, ale posádka lode si ho už pomenovala po svojom a toho sa drží. Veterinári odhadli, že pes tohto druhu s hustou kožušinou a vrstvou tuku pod ňou môže za podobných podmienok prežiť aj týždeň, keď má čo piť. Na Visle sladkú vodu mal, na mori mohol lízať aspoň kryhu. Podľa veterinárov bol pes priateľský, dobre živený a vychovaný, než sa stratil. Kapitán meteorologické lode Jerzy Wosachlo vyhlásil, že ak sa psov skutočný majiteľ nenájde, posádka si ho adoptuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu