Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rodina žije už týždeň v starej škodovke!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOLÍN – Rodina žije na parkovisku pri kolínskej nemocnici. Rodičia s dcérou (25) prišli o strechu nad hlavou a bývajú v starej Škode Favorit. Pol roka v nej kočovali po regióne a pred týždňom zaparkovali v Kolíne. Radnica im ponúkla nocľaháreň, ale bola tam len matka s dcérou. Muž nechce auto opustiť, pretože sa bojí, že oň príde.

V nocľahárni môžu byť od 18:00 do 08:00. Mesto ponúklo trojici pomoc aj napriek tomu, že v Kolíne nemá trvalé bydlisko. Rodina je prihlásená v Přistoupime pri Českom Brode. V roku 2006 sa ale odsťahovali do Polep. Majiteľ domu, v ktorom bývali, ich nechal vlani vysťahovať do Polných Voděradov, odkiaľ nakoniec po mesiaci museli odísť. Od tej doby v aute kočujú okolím Kolína.

Ich ďalšiu dcéru si k sebe vzali príbuzní, všetci by sa k nim ale nevošli. Staršia žena, ktorá sa predstavila ako Ivana a celé meno uviesť nechcela, nedávno skončila s omrzlinami v nemocnici. Teraz opäť trávi čas v Škodovke. Sedí na prednom sedadle v zimnej bunde a čiapke, cez nohy má prehodenú deku. Pod ňou má plynový varič, ktorým si v aute prikurujú.

Palubná doska starej škodovky slúži zároveň ako stôl, polička aj kuchynská linka. Tiesnia sa na nej hrnce, starý ešus, lieky, okuliare. Na polovici zadného sedadla sa tiesni dievča. Druhú polovicu sedačky až k stropu zaplnili osobné veci rodiny. Všetci traja, Ivana, jej manžel Ladislav aj dcéra Dana sú na invalidnom dôchodku. Na drahé prenájmy nemajú peniaze.

"Stačila by nám nejaká rozpadlina, dve miestnosti, aby to malo záhradku a viac by som si neprial," povedal Ladislav. Ďakoval za pomoc, ktorú im už poskytlo mnoho ľudí. Niektorí im požičali v lete stan, iní doniesli jedlo, niekto dal peniaze. Nedávno sa na aute objavila nálepka s nápisom vrak. "Majiteľ je povinný takto označené auto do 60 dní odstrániť," povedal riaditeľ kolínskej mestskej polície Viktor Prokeš. Ak tak neurobí, hrozí, že auto odtiahnu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu