Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Neonacisti si adoptovali časť diaľnice

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

DENVER – Časť diaľnice v americkom štáte Colorado budú upratovať pravicoví extrémisti. V Spojených štátoch, ale napríklad aj v Kanade, sa dá adoptovať nejaký úsek vysokorýchlostnej cesty a starať sa o neho.

Na diaľnici číslo 85 v Colorade je teraz značka, ktorá oznamuje, že sa jej časť stará Národne socialistické hnutie. Podľa členov je pre hnutie inšpirované učením Adolfa Hitlera, účasť v programe "Adoptuj si diaľnicu" dobrá reklama, ktorá im pomôže získať nových členov.

"Chceme im dať najavo, že sme tu a že robíme dobré veci," povedal člen Dean Lane. Miestny dopravný inšpektorát pôvodne ponuku neonacistov starať sa o časť diaľnice pri meste Brighton v Colorade zamietol. Ukázalo sa však, že by to bolo v rozpore so zákonom.

"Súdy po celej krajine umožnili obhajcom nadradenosti bielej rasy sponzorovať diaľničné značky," povedal televízii šéf organizácie Anti-Defamation League (Liga proti hanobeniu) bojujúci okrem iného proti antisemitizmu Bruce DeBoskey. Liga preto dopravnému inšpektorátu odporučila, aby žiadosť neonacistov schválil, aj keď proti nim inak ostro vystupuje.

"Aby sme boli slobodní, musíme mať všetky druhy prejavov. V tomto prípade sú chránené nenávistné prejavy," dodal DeBoskey. Coloradskí neonacisti, ktorí chcú postaviť mimo zákon zväzky medzi rôznymi rasami a homosexualitu, sa diaľnicu chystajú upratovať od víkendu. Úrady budú pozorne sledovať, či skupina dodržiava svoje záväzky a či nejako neohrozuje bezpečnosť premávky na diaľnici.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu