Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prezidentka zrušila návštevu Číny, bojí sa viceprezidenta

Cristina Fernandez de Kirchner
Cristina Fernandez de Kirchner (Zdroj: SITA)

BUENOS AIRES - Argentínska prezidentka Cristina Kirchnerová v utorok zrušila plánovanú návštevu Číny. Odôvodnila to obavou o vývoj na domácej politickej scéne a predovšetkým hrozbou, ktorú podľa nej pre krajinu predstavuje viceprezident Julio Cobos.

Návšteva prezidentky v Číne sa mala začať v piatok a mala trvať desať dní. "To je príliš dlhý čas, najmä v situácii, keď si súčasný viceprezident neplní úlohu, ktorú mu ukladá ústava," povedala Kirchnerová.

Medzi Kirchnerovou a Cobosom zúri už mesiace mediálna vojna, ktorá sa vyhrotila najmä v posledných týždňoch pri spore o personálne obsadenie centrálnej banky. Prezidentka rozhodla o odvolaní šéfa banky, ktorý je Cobsonovým chránencom. Argentínske súdy však nakoniec dali za pravdu opozícii, ktorá tvrdila, že prezidentka týmto krokom prekročila svoje právomoci.

Kirchnerovej sa v posledných mesiacoch niekoľkokrát vyhrážali, naposledy v decembri počas cesty vrtuľníkom. Rádiovú komunikáciu medzi kontrolnou vežou a pilotom vrtuľníka, ktorým sa prezidentka prepravuje do práce, náhle prerušil signál z neznámeho zdroja. "Zabite ju! Zabite tú kravu!" zakričal ktosi do vysielačky, načo sa spustila pochodová vojenská hudba. Niektoré argentínske médiá vyslovili podozrenie, že za hrozbou prezidentke stoja stúpenci argentínskej vojenskej diktatúry z rokov 1976 až 1983.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu