Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Nepokoje na Haiti, ľudia sa bijú o jedlo

Haiťania začínajú rabovať. Zobraziť galériu (5)
Haiťania začínajú rabovať. (Zdroj: SITA)

PORT-AU-PRINCE – Na Haiti sa vyostruje situácia. Ľudia sú nespokojní s pomalou pomocou a začínajú rabovať v uliciach. Haitská vláda dnes vyhlásila núdzový stav až do konca januára. V krajine tiež platí štátny smútok po dobu jedného mesiaca.

Medzi ľuďmi sa každým dňom stupňuje napätie. Mnohí už piaty deň prežívajú v uliciach zdevastovaných miest medzi rozkladajúcimi sa telami a bez najzákladnejších potrieb. V meste vládne chaos, zúfalstvo sa mieša so zlosťou, opisujú reportéri na mieste.

Niektorí ľudia sa doslova bijú o prídely jedla a pitia, ktoré im zhadzujú americké vrtuľníky. Situáciu komplikuje aj rabovanie a násilné hrozby vyzbrojených gangov a väzňov na úteku. Polícia im vo vyčíňané nedokáže zabrániť, štátne orgány na Haiti prakticky nefungujú.

Tisíce Haiťanov utekajú pred zločincami na vidiek. V sobotu ich niekoľkokrát vydesili aj následné otrasy, pri ktorých však neboli hlásené žiadne nové škody. Mnohí obliehajú letiská v snahe získať humanitárne dodávky ako prví, alebo dostať sa do lietadiel opúšťajúcich Haiti.

Unavení členovia vlády nemajú ani kde rokovať. Na dvore policajnej stanice na letisku posedávali v kruhu na plastových stoličkách. Hľadajú riešenia, aby sa do zdevastovaných ulíc čo najrýchlejšie dostala pomoc. Z veľkej časti koordinuje záchranné práce OSN a Američania prevzali kontrolu nad letiskom.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun označil situáciu na ostrove za najhoršiu humanitárnu katastrofu za niekoľko desaťročí.

Podľa údajov vlády pochovali do masových hrobov už 70 tisíc obetí minulotýždňového zemetrasenia.

Odhady celkového počtu mŕtvych sa najčastejšie pohybujú medzi 100 tisíc až 200 tisíc ľudí. Prácu záchranných tímov, ktoré medzi troskami stále nachádzajú živé, komplikuje zničená infraštruktúra a zložitá bezpečnostná situácia, ktorá sa s rastúcou nespokojnosťou obyvateľstva stále zhoršuje. Humanitárnu pomoc blokujú poškodené a zasypané cesty. Americkí vojaci preto zhadzovali pomoc z vrtuľníkov.

Na bezpečnosť v oblasti by okrem vojakov OSN malo dohliadať aj približne 3500 amerických príslušníkov. Proti nasadeniu amerických ozbrojených síl ale protestoval venezuelský prezident Hugo Chávez, ktorý to označil za skrytú okupáciu haitského územia.

VIDEO: Na Haiti vládne chaos


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu