Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najdlhšie prstencové zatmenie Slnka tisícročia

Zatmenie Slnka
Zatmenie Slnka

PRAHA - Prstencové zatmenie Slnka mohli pozorovať ľudia od rovníkovej Afriky, cez ostrovy v Indickom oceáne až po centrálnu Čínu. Išlo o najdlhšie zatmenie tohto tisícročia, ktoré nad Indickým oceánom trvalo viac ako 11 minút.

Zatmenie sa začalo okolo 6:14 SEČ nad Stredoafrickou republikou, potom postúpilo smerom k rovníku a zenit dosiahlo nad súostrovím Maldivy v Indickom oceáne. Tu ho mohli ľudia pozorovať najdlhšie. Približne 300 kilometrov široký pás sa potom presunul nad Indiu a Barmu a zatmenie naposledy videli na čínskom polostrove Šan-tung pred desiatou hodinou.

Vo východnej Európe sa dalo pozorovať aspoň čiastočné zatmenie Slnka. Veľmi malé čiastočné zatmenie, keď Mesiac len ľahko prekrýval Slnko zospodu, mohli v skorých ranných hodinách vidieť aj obyvatelia východnej Moravy a Sliezska. O niečo lepšie podmienky na pozorovanie boli na Slovensku a v Maďarsku, kde bolo Slnko vyššie nad obzorom.

Prstencové zatmenie nastáva, keď je Mesiac v najväčšej vzdialenosti od Zeme. Celé Slnko teda nezakryje a okolo temného disku Mesiaca žiari jeho okraj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu