Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Haiťania spia na uliciach, záchranu nikto nekoordinuje

Haiťania trávili noc v uliciach. Zobraziť galériu (6)
Haiťania trávili noc v uliciach. (Zdroj: SITA)

PORT-AU-PRINCE - Obyvatelia haitskej metropoly Port-au-Prince trávili dnešnú noc v uliciach zo strachu z následných otrasov po katastrofálnom zemetrasení, ktoré ich postihlo v utorok večer a vyžiadalo si desiatky a možno stovky tisíc obetí.

Tlačové agentúry píšu o zúfalstve, chaose a chýbajúcej koordinácii záchranných akcií a zároveň o pretekoch s krátiacim sa časom na záchranu zavalených. Na pomoc Haiti sa medzitým mobilizuje mnoho krajín sveta. V Port-au-Prince už pristáli prvé lietadlá a záchranári aj hmotnou pomocou.

Tí, ktorí prežili, sa boja vrátiť sa do svojich zničených domov a uložili sa k spánku v uliciach a v parkoch. Ulicami Port-au-Prince zároveň blúdia státisíce ohromených a zúfalých ľudí. Snažia sa vyslobodiť svojich blízkych z trosiek holými rukami. Všade vidieť mŕtve telá. Chýbajú potraviny a voda, nie je vidno žiadnu organizovanú snahu o ich distribúciu. Mnohí ľudia sa pokúšajú s tým najnutnejšom odísť na vidiek, kde drevené chatrče a domčeky príliš neutrpeli, napísala agentúra AP.

V noci sa tisícky spanikárených ľudí pokúšalo vystúpiť do kopcov pri hlavnom meste kvôli správam o údajnej prílivovej vlne cunami. Ďalšia fáma tvrdila, že voda už zmietla pobrežné mesto Jacmel. Nič konkrétneho ale nenasvedčovalo, že by more stúplo.

Miestni aj zahraniční lekári a zdravotníci sú zavalení lavínou ranených. Hovorca haitského Červeného kríža povedal, že jeho organizácia absolútne nestačí zvládať situáciu. Zástupca vedúceho organizácie Lekári bez hraníc na Haiti Greg Elder uviedol, že tri nemocničné zariadenia organizácie v Port-au-Prince sú vážne poškodené, podarilo sa však vystavať niekoľko poľných nemocníc. Tie sú preplnené a personál je vyčerpaný. Jednu kanadskú humanitárnu pracovníčku v stredu popoludní zachránili po 24 hodinách strávených v sutinách domov.

Organizácia dnes oznámila, že s jej pohotovostným tímom mieri na Haiti aj jeden chirurg z Česka. Postihnutým sa snažia v poľných nemocniciach pomôcť aj stovky kubánskych lekárov, ktorí už na Haiti boli.

Medzi zranenými je aj predseda haitského Senátu Kelly Bastien, ktorého vyslobodili z trosiek parlamentu a dopravili do nemocnice v susednej Dominikánskej republike. Na americkú základňu na Guantanáme na Kube previezli štyroch vážne zranených zamestnancov amerického veľvyslanectva.

Francúzsko oznámilo, že prevezie 60 ranených do nemocníc na Martiniku. Haitský prezident René Préval označil rozsah škôd za nepredstaviteľný. Počet obetí nedokázal odhadnúť. "Počul som o 50 tisíc, 30 tisíc...," povedal. Predseda vlády Jean-Max Bellerive už v stredu vyjadril obavy, že mŕtvych bude "veľa nad 100 tisíc". Niektoré odhady idú až do pol milióna.

Hneď po zemetrasení sa v Port-au-Prince objavili prípady rabovania. Z hlavnej väznice sa podarilo utiecť väzňom. Ľudským hyenám nahráva, že prakticky všetci policajti sa pokúšajú zachrániť svojich blízkych alebo ich pochovávajú. K udržaniu verejného poriadku sa snažia prispieť vojaci OSN.

V Port-au-Prince už pristáli lietadlá a záchranári s pomocou z USA, Francúzska, Číny a Islandu, na ceste sú lietadlá z Ruska, ďalších západoeurópskych krajín a Kanady. Britské lietadlo pristálo v Dominikánskej republike. K brehom Haiti by dnes mala doraziť americká lietadlová loď Carl Vinson.

Medzinárodný výbor Červeného kríža odosiela na Haiti 40 ton liekov a zdravotníckeho zariadenia. Francúzsko medzitým pozastavilo vypovedanie ilegálnych haitských prisťahovalcov.

Slovensko dnes informovalo, že päť jeho občanov, ktorí boli na Haiti v čase zemetrasenia, by malo byť v poriadku. Do postihnutej krajiny vyšle záchranný tím a materiálnu pomoc v závislosti na požiadavkách Haiti a Európskej únie, pomôže aj finančne. Poľsko oznámilo, že štyria jeho občania na Haiti sú nezvestní, ďalší štyri sú údajne v poriadku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu