Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Najlepšie sa žije vo Francúzsku, Slovensko 43.

Bratislava 43. v rebríčku životnej úrovne
Bratislava 43. v rebríčku životnej úrovne (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Najlepšie na svete sa žije vo Francúzsku, najhoršie v Somálsku. Vyplýva to z indexu kvality života, ktorý zostavil časopis International Living. Podľa neho je Slovensko na 43. mieste zo 194 hodnotených krajín.

Časopis zostavuje rebríček kvality života už 30 rokov a v posledných piatich rokoch mu kraľuje Francúzsko. Oproti minulému roku si pohoršili Spojené štáty, naopak na druhé miesto sa dostala Austrália. Magazín vytvára svoj rebríček podľa deviatich kategórií - životné náklady, kultúra a zábava, ekonomika, životné prostredie, sloboda, zdravotníctvo, infraštruktúra, bezpečnosť a podnebie. Podľa International Living nie je opätovné prvé miesto Francúzska žiadnym prekvapením. "Otravnú byrokraciu a vysoké dane viac než len vyvažuje neprekonateľná kvalita života a najlepší zdravotnícky systém na svete," uviedol americký magazín.

Druhé miesto obsadila Austrália pred Švajčiarskom. Spojené štáty klesli z tretieho na siedme miesto predovšetkým kvôli hospodárskemu poklesu. "Mnoho ľudí si už nemôže americký sen dovoliť," uviedol časopis. Na štvrtom mieste je Nemecko, ktoré International Living vyzdvihuje za služby a efektivitu. Prvú desiatku dopĺňajú Nový Zéland, Luxembursko, Belgicko, Kanada a Taliansko. Z postkomunistických krajín je na 20. mieste Maďarsko, na 22. Litva a na 24. Česká republika. Fakt, že Česká republika, rovnako ako Maďarsko a Litva predstihli Veľkú Britániu na 25. mieste, vyvolalo pozornosť v britskej tlači. "Kvalita života v Británii je horšia ako v bývalých komunistických krajinách," napísal The Daily Telegraph. 

The Sun uznáva, že vo Francúzsku, ktoré je tradičným rivalom Británie, sa žije lepšie. Okrem bonvivánskeho prístupu k životu je pracovná doba Francúzov omnoho kratšia, než akú majú vystresovaní Briti, píše The Sun. Naopak Británia je spájaná s hrozným podnebím, rastúcou zločinnosťou, preplnenými diaľnicami a rovnako preplnenými mestami, dodal list. Časopis International Living sa snaží upozorňovať svojich čitateľov, ktoré krajiny alebo miesta sú zaujímavé z hľadiska nákupu nehnuteľností, presťahovania sa, či života na dôchodku. Posledné miesta v rebríčku patria Sudánu, Jemenu a Somálsku.

Poradie krajín:

1. Francúzsko

2. Austrália

3. Švajčiarsko

4. Nemecko

5. Nový Zéland

6. Luxembursko

7. USA

8. Belgicko

9. Kanada

10. Taliansko

20. Maďarsko

22. Litva

24. ČR

25. Veľká Británia

43. Slovensko

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu