Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zosun bahna na hotel neprežilo 28 turistov

Záchranné práce stále prebiehajú Zobraziť galériu (7)
Záchranné práce stále prebiehajú

RIO DE JANEIRO - Brazílski záchranári pokračujú v nedeľu v pátraní po obetiach zosuvu bahna, ktoré zavalilo malý hotel a pár domov na turistickom ostrove Ilha Grande neďaleko Ria de Janeiro. Pri nešťastí zahynulo najmenej 28 turistov, ktorí v tomto rekreačnom stredisku oslavovali príchod Nového roku.

V čase nešťastia sa v hoteli Sankay nachádzalo asi 40 hostí a zavalené domy boli tiež prenajaté turistom, takže záchranári očakávajú, že počet obetí ešte stúpne. Brazíliu sužujú od stredy prudké dažde spôsobujúce záplavy a zosuvy, ktoré si doteraz vyžiadali najmenej 63 obetí, desiatky osôb sú nezvestné.

4000 ľudí muselo opustiť svoje domovy. Na záchranných prácach sa podieľa asi 100 požiarnikov, šance na nájdenie živých sú však podľa nich nízke. "Domy a hotel sú pod tonami bahna, takže záchranné práce sú zložité. Nemôžeme použiť ťažké zariadenia, aby sme neriskovali ďalší zosun. V celej oblasti hrozí nebezpečenstvo zosuvov," povedal šéf požiarnikov Pedro Machado.

Záchranné práce budú pokračovať najmenej ďalších 48 hodín. Zatiaľ sa nevie, či sú medzi obeťami aj nejakí cudzinci. Hotel Sankay otvorili v roku 1994 na brehu oceánu a odvtedy sa stal obľúbeným miestom pre domácich aj zahraničných turistov hľadajúcich tiché a nedotknuté miesto na dovolenku. Na tropický ostrov sa dá dostať len po mori.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu