Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kosovský Albánec zabíjal ľudí vo Fínsku systematicky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HELSINKI - Kosovský Albánec, ktorý na Silvestra zabil vo Fínsku štyroch ľudí a svoju bývalú priateľku, strieľal po svojich obetiach systematicky a žiadnu ranu nevypália náhodne. Uviedli to dnes fínski policajní vyšetrovatelia.

Strelca identifikovali ako Ibrahima Shkupolliho (43), kosovského Albánca, ktorý nemal fínske občianstvo. K masakre došlo v obchodnom centre v meste Espoo neďaleko metropoly Helsinki v čase, keď sa ľudia ponáhľali s posledným nákupmi na oslavu Silvestra.

„Nevieme, či vrah svoje obete v obchodnom stredisku poznal, to práve vyšetrujeme. Preto nevieme, prečo ich zastrelil," povedal vrchný inšpektor Esa Gronlund. Podľa neho vrah strieľal systematicky. "Strieľalo sa takým spôsobom, ktorý nemôžete nazvať náhodným," uviedol. Ako dodal, podľa doterajších zistení strelec nemal spolupáchateľov a konal sám. Zbraň, z ktorej sa strieľalo, nebola zaregistrovaná, takže je údajne ťažké vystopovať jej pôvod.

Polícii zatiaľ nie je jasný ani presný časový sled udalostí. Nevie povedať, či vrah svoju bývalú priateľku zastrelil, predtým ako išiel vraždiť do nákupného strediska, alebo až neskôr. Telo vrahovej priateľky objavili v neďalekom byte. Útočníka našla polícia mŕtveho niekoľko hodín po čine. Podľa fínskej televízie spáchal samovraždu.

Polícia potvrdila, že strelca poznala. Nedávno dostal pokutu za nelegálne držanie zbrane, a to dokonca dvakrát. Raz na súde v Helsinkách a raz v Espoo, kde býval. Jeho bývalá priateľka ho zažalovala a súd vydal príkaz, že sa k nej nesmie priblížiť. Tento príkaz Shkupolli v novembri porušil, keď sa jej pokúšal telefonovať a posielal jej sms správy. Podľa polície ale v telefonických a mailových správach neboli žiadne vyhrážky.

Streľba v nákupnom centre vystrašila Fínsko, išlo už o tretí strelecký útok za posledné dva roky. Prvá tragédia sa odohrala na gymnáziu v juhofínskej Jokele, druhá vlani na strednej škole v Kauhajoki na západe krajiny. Pri prvej streľbe chlapec (14) zrejme kvôli šikanovaniu zastrelil dvoch spolužiakov. V roku 2002 odpálil študent (19) doma vyrobenú bombu v nákupnom centre v meste Vantaa pri Helsinkách. Zabil seba a ďalších šesť osôb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu