Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Českí policajti na internete kšeftujú s uniformami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Získať policajnú uniformu nie je v Česku žiadny problém. Policajti ich predávajú v internetových bazároch. Získať ich tak môžu aj kriminálnici. Rozoznať pravého policajta od falošného je pre laika takmer nemožné. Píše iDNES.cz

Z polície odchádzajú stovky ľudí, kvôli novému služobnému zákonu, ktorý osekáva ich doterajšie výhody. A s nimi odchádzajú aj ich uniformy. Tento rok by malo podĺa odhadov skončiť 1800 ľudí. Zákon im umožňuje ponechať si všetky časti výstroja, ktoré počas služby vyfasovali. Nesmú mať len služobný odznak a výzbroj.

Niektorí potom uniformu ponúkajú na predaj. Pritom zločinci v minulosti policajné uniformy mnohokrát zneužili. Ako policajti vyzerali aj lupiči, ktorí pred siedmimi rokmi ukradli 152 milionov českých korún z auta bezpečnostnej agentúry.

Predaj uniforiem nie je v rozpore so zákonom, najmä keď predávajúci k inzerátu pripojí upozornenie, že predáva len pre zberateľské potreby. Zneužitie unifromy ale už v Česku je trestným činem, hrozí zaň dvojročné väzenie.

"Ponúkam súčasnú uniformu Policie ČR – čiapky, nohavice, sveter, bundu letnú i zimnú, kabát, sako, plášť. Ako nové aj s výložkami," píše jeden inzerent v internetovom bazáre.

Ďalšia ponúka za tritisíc korún úplne novú uniformu Väzenskej služby, za tisíctristo korún sa dá zohnať aj rovnošata pražskej mestskej polície.

Zdroj: Topky.sk, iDNES.cz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu