Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Čína napriek protestom popravila britského občana

Čínska polícia
Čínska polícia

PEKING - V Číne dnes popravili britského občana Akmala Shaikha (53), ktorého usvedčili z obchodu s drogami. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z britského ministerstva zahraničia. Shaikh sa tak stal prvým Európanom za posledných 50 rokov, na ktorom bol v ázijskej krajine vykonaný trest smrti. Spôsob popravy neupresnili.

Britský premiér Gordon Brown popravu tvrdo odsúdil. Vo svojom vyhlásení tak urobilo aj ministerstvo zahraničia. Britská vláda aj Shaikhovi príbuzní sa v pondelok ešte pokúsili poprave zabrániť. Bratranci požiadali čínske úrady o milosť pre muža, ktorého označili za duševne chorého. Shaikha navštívili vo väzení a až od nich sa dozvedel, že ho majú tak skoro popraviť.

Čína odmietla všetky pokusy o odvolaníe aj žiadosti o milosť vrátane apelu britského premiéra Gordona Browna. Žiadostiam o milosť predloženým tesne pred popravou Peking prakticky nikdy nevyhovie.

Pôvodom Pakistanca Akmala Shaikha zadržali v roku 2007. Pri prílete z Tadžikistanu mu našli takmer štyri kilogramy heroínu. Na trest smrti ho odsúdili v októbri 2008 pri procese, ktorý trval iba pol hodiny. Jeho rodina v Londýne tvrdí, že ho do Číny vylákali dvaja neznámi muži s prísľúbom kariéry v populárnej hudbe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu