Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Veľryby uviazli na pláži, vyše 100 ich zahynulo

Cez víkend uhynulo na Novom Zélande až 125 veľrýb. Zobraziť galériu (4)
Cez víkend uhynulo na Novom Zélande až 125 veľrýb. (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Až 125 veľrýb uhynulo cez víkend na Novom Zéland. Uviazli na dvoch plážach a záchranárom sa podarilo dostať späť do mora iba 43 zvierat.

Skupina asi 60 zubatých veľrýb druhu delfín guľatohlavý uviazla v nedeľu na Severnom ostrove. Záchranárom a dobrovoľníkom sa ich podarilo asi 43 udržať nažive, prikrývali ich mokrými dekami a potom odtiahli späť do mora. Väčšinu z uviaznutých veľrýb tvorili samice s mláďatami. Jedna z nich mohla byť chorá alebo v strese a zaviedla ostatné k brehu. Okolo 20 mŕtvych zvierat pochová miestny domorodý kmeň.

Na severe Južného ostrova zase v sobotu zahynulo 105 veľrýb. Pri prelete ich objavilo výletné lietadlo. Po príchode záchranárov už bolo nažive len 30 jedincov.

"Boli v zlom stave. Keď sme sa tam dostali, dve tretiny z nich už boli mŕtve. Zvyšok sme museli utratiť," povedal vedúci programu biologickej diverzity v zátoke Golden Bay Hans Stoffregen. Keďže veľryby uviazli v prírodnej rezervácii, ich sedemmetrové telá nechajú na pláži, aby sa prirodzene rozložili.

Záchranári na Novom Zélande evidujú každoročne až šesť prípadov masového uviaznutia veľrýb na pevnine. Je však zriedkavé, aby sa dve z nich stali tak krátko po sebe. Vedcom sa zatiaľ nepodarilo vysvetliť príčinu tohto správania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu