Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Z Osvienčimu ukradli nápis Arbeit macht frei

Osvienčim
Osvienčim

VARŠAVA – Zlodeji sa nezastavia pred ničím. V noci na dnešok z brány bývalého nacistického koncentračného tábora v Osvienčime na juhu Poľska ukradli nápis Arbeit macht frei.

Tabuľu niekto odmontoval a odtrhol, povedal dnes ráno spravodajskej televízii TVN24 Dariusz Nowak, hovorca krakovskej polície. Policajti vypočúvajú zamestnanca múzea v Osvienčime, ktoré je na mieste niekdajšej nacistickej továrne na smrť. V noci múzeum strážili štyria strážcovia.

Podľa polície dvaja až traja páchatelia pravdepodobne z múzea odišli autom. Na miesto ukradnutého nápisu zavesili jeho kópiu. "To je niečo, čo nejde pochopiť," vyhlásil hovorca múzea v Osvienčime Jarek Mensfelt.

"Urobil to niekto, kto vedel, čo chce urobiť. Musel vedieť, ako sa dostať na pozemok múzea, ako dať dole nápis a ako chodí ochranka na pochôdzky. Zlodej sa musel dobre pripraviť," tvrdí.

Pôvodný nápis "Arbeit macht frei" (Práca oslobodzuje) vznikol v zámočníckej dielni v koncentračnom tábore. Písmená vytvoril väzeň Jan Liwacz. Na tabuli je obrátené písmeno B v slove Arbeit, čo si mnohí vykladali ako skrytý výraz odporu väzňov proti nacistom. S najväčšou pravdepodobnosťou ale išlo o chybu.

Koncentračným táborom v Osvienčime za druhej svetovej vojny prešlo podľa historikov 1,1 milióna Židov, 140 tisíc politických väzňov z Poľska, 20 tisíc Rómov, 10 tisíc vojnových zajatcov zo Sovietskeho zväzu a tisícky ďalších väzňov iných národností. Celkový počet obetí sa odhaduje na 1,1 až 1,5 milióna, väčšinou Židov. Tábor v Osvienčime je dodnes jedným zo symbolov nacistických zverstiev.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu