Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Firma vyplatí odstupné až 24 platov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRNO - Viac ako tretina prepustených zamestnancov z firmy Alstom v Brne dostane rekordné odstupné. O prácu príde spolu 400 ľudí. Nárok na maximálne odstupné budú mať tí, ktorí majú päť rokov do dôchodku. Brniansky závod na výrobu elektrárenských kotlov Alstom ide prepúšťať kvôli hospodárskej kríze.

V Brne zostane servis pre Česko a Slovensko. Odstupné 24 mesačných platov je aj podľa predchádzajúcich vyjadrení iných odborárov v Česku nadštandardné. Firma Siemens koľajové vozidlá, ktorá tento rok v októbri prepustila z pražského závodu v Zličíně všetkých 1000 zamestnancov, vyplatila odstupné 16 platov.

Vedenie Alstom a odborári sa dohodli aj na ďalších veciach súvisiacich s prepúšťaním. Firma pomôže zamestnancom s hľadaním práce, orientáciou na trhu, prípravou na prijímacie pohovory alebo s rekvalifikačné kurzy. Úplné zatvorenie závodu nie je isté na 100 percent.

"Na konci januára, na začiatku februára príde expertná skupina, ktorá to ešte posúdi," podotkol šéf odborov Jaromír Machala. Alstom preto do 26. februára neprepustí žiadneho zamestnanca. V tej dobe by už malo byť isté, či výrobný závod skončí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu